Skip to main content

Eosinophilic esophagitis

Læge Kasper Dalby: Forf.s adresse: H.C. Andersen Børnehospital, Odense Universitetshospital, Sdr. Boulevard 29, DK-5000 Odense C. E-mail: Kasperdalby@Yahoo.com Forsvaret fandt sted den 30. maj 2008. Bedømmere: Professor Marc A. Benninga, Holland, Peter Bytzer og Troels Havelund. Vejleder: Steffen Husby.

30. maj 2008
2 min.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Emnet for ph.d.-afhandlingen - eosinofil esofagitis - er kliniske og immunologiske undersøgelser af børn med symptomer på gastroøofageal refluks-sygdom (GERD). Afhandlingen er baseret på to kliniske studier udført under min ansættelse ved den pædiatriske forskningsenhed, H.C. Andersen Børnehospital, og Klinisk Institut, Syddansk Universitet, fra 2004 til 2007.

Afhandlingens hypotese er, at GERD er associeret med fødevareallergi hos en undergruppe af pædiatriske patienter, og at en eliminationsdiæt baseret på allergologisk udredning kan give histologisk og symptomatisk bedring hos disse. Desuden at en gruppe af børn med typiske GERD-symptomer har eosinofil spiserørskatar (EE), at den europæiske incidens af EE er ukendt, og at multipel intraluminal impedans (MII) og endoskopisk ultralydsskanning (EUS) kan bruges til at belyse forskelle mellem EE og GERD.

Vi testede hypotesen ved at designe to studier:

  1. Reproducerbarheden af kombineret multipel intraluminal impedans og pH hos børn. Hos 30 børn med symptomer på GERD fandt vi en høj dag til dag-variabilitet af kombineret MII/pH ved 2 × 24-timers konsekutive målinger. Dette er en begrænsende faktor ved brug af dette nye undersøgelsesværktøj.

  2. Gastroøofageal refluks-sygdom og eosinophil spiserørskatar hos børn. I et prospektivt design undersøgte vi alle børn henviste med symptomer på GERD uden anden sygdom fra region Syddanmark i 18 mdr. Ved endoskopi, histologi, måling af spiserørs-pH, MII og EUS undersøgtes 78 børn i generel anæstesi. Vi identificerede 28 patienter med GERD, seks børn havde EE medførende en incidens på 0,16/10.000. Af de seks havde fire fødevareallergi bekræftet ved standardiserede fødevareprovokationer.

Ved MII-undersøgelse af børn med GERD fandt vi et signifikant øget antal sure refluksepisoder. Hos EE-patienter sås en signifikant øget fortykkelse af mucosa og submucosa i den distale og proksimale del af spiserøret.

Samlet kan vi konkludere, at vores studier har givet det første europæiske incidensestimat for EE. Endvidere underbygger vores studier, at GERD og EE har forskellig patofysiologi, vist ved endoskopi, histologi, pH-måling, MII og EUS.