Skip to main content

Evaluation of different diagnostic procedures in patients referred for endoscopic retrograde cholangiopancreatography

1. reservelæge Alan Patrick Ainsworth: Forf.s adresse: Rosenlunden 7, DK-5000 Odense C, E-mail: alan.ainsworth@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 4.oktober 2004, kl. 14.00 i Aarestrup Auditoriet, Klinikbygningen, Odense Universitetshospital, Odense. Bedømmere: Torben Jørgensen, Peter Matzen og Ove B. Schaffalitzky de Muckadell . Vejledere: Henning Overgaard Nielsen, Claus Peter Hovendal, Michael Bau Mortensen og Peter Arne Wamberg .

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen, som består af tre originale meddelelser og en sammenfattende tekst, er baseret på et studie udført på organkirurgisk afdeling og røntgenafdelingen, Vejle Sygehus.

Endoskopisk retrograd kolangiopankreatikografi (ERCP) benyttes til diagnostik af sygdom i galdevejene og pancreas, men antallet af undersøgelser ønskes begrænset pga. den relativt høje komplikationsfrekvens. Endoskopisk ultralydsscanning (EUS) og magnetisk resonans kolangiopankreatikografi (MRCP) kan anvendes ved de samme patienter, idet fordelen ved disse undersøgelser er en ubetydelig risiko for komplikationer. EUS og MRCP kan dog ikke som ERCP anvendes til samtidig terapi, hvorfor det er usikkert, hvad de nye undersøgelsesmetoder betyder for behovet for ERCP.

Ethundredetreogtres patienter henvist til elektiv ERCP blev undersøgt med EUS, MRCP og ERCP. Undersøgelsernes sensitivitet og specificitet var på henholdsvis 0,89 og 0,98; 0,90 og 0,92 samt 0,90 og 0,94. I alt 84 (52%) patienter havde behov for endoskopisk terapi, dvs. EUS, MRCP's, og ERCP's effektivitet var henholdsvis 0,45; 0,44 og 0,92. EUS, MRCP's og ERCP's omkostningseffektivitet var henholdsvis 7353, 6622, og 4246 kr. pr. udredt og færdigbehandlet patient. En positiv Trondsen diskriminant funktion (DF) kunne forudsige galdevejsobstruktion med en sensitivitet og specificitet på henholdsvis 0,81 og 0,72.

Det konkluderes, at initial ERCP er den mest omkostningseffektive strategi, da mange patienter har behov for endoskopisk terapi. En positiv DF kan anvendes til at afgøre, om patienter har stor eller lille risiko for terapeutisk ERCP. »Lavrisiko«-patienter bør initialt henvises til EUS eller MRCP, mens »højrisiko«-patienter direkte kan visiteres til ERCP.