Skip to main content

The fetal and perinatal environment and the offspring's risk of cryptorchidism and testicular cancer

Reservelæge Charlotte Myrup: FORF.S. ADRESSE: Frederiksborggade 20B, 2.th, DK-1360 København K. E-MAIL: cmy@dadlnet.dk FORSVARET FANDT STED: den 4. september 2009. BEDØMMERE: Aleksander Giwercman , Sverige, Henrik Møller , Storbritannien, og Anders Juul . VEJLEDERE: Mads Melbye, Jan Wohlfahrt og Tine Westergaard .

11. sep. 2009
3 min.

Ph.d.-afhandlingen udgår fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, og Statens Serum Institut.

Ph.d.-afhandlingen består af fire epidemiologiske studier, der behandler forskellige aspekter inden for testikelkræft (TC) og kryptorkisme.

Det første studie er et kohortestudie, der bestemmer risikoen for TC hos første- og andengenerationsimmigranter i Danmark. Vi undersøgte risikoen for TC hos første- og andengenerationsimmigranter i Danmark for at evaluere den relative betydning af gener og miljø samt det tidspunkt, hvor miljøet har indflydelse. Vi fandt, at risikoen for TC hos førstegeneration af immigranter afspejlede deres oprindelsesland, og at den var lavere hos immigranterne end hos etniske danskere, hvorimod risikoen for TC i andengeneration af immigranter var sammenlignelig med risikoen hos etniske danskere. Tilsammen taler disse fund for, at miljøfaktorer, specielt tidligt i livet og formentlig i fostertilværelsen, har en stor betydning for risikoen for at udvikle TC.

Det andet studie er et kohortestudie, der undersøger, om der er en sammenhæng imellem alderen ved operation for kryptorkisme og risikoen for TC. Kryptorkisme er associeret med en 3-5 gange øget risiko for at udvikle TC. Det anbefales i dag at operere i en tidlig alder primært for at forbedre fertiliteten hos den enkelte, men der har tillige været hypoteser om, at operation inden puberteten mindsker risikoen for TC. Vi fandt en 3,7 gange forøget risiko for TC hos mænd, der var opereret for kryptorkisme i forhold til hos danske mænd i øvrigt. Risikoen for TC var ikke associeret med operationstidspunktet.

I det tredje studie undersøgte vi potentielle risikofaktorer for isoleret kryptorkisme i en kohorte af 43.015 enkeltfødte drengebørn fra den danske fødselskohorte »Bedre Sundhed for Mor og Barn«, www.bsmb.dk. Risikoen for kryptorkisme var associeret med kort maternel menstruationscyklus, moderens vægt før graviditeten, moderens paritet og fertilitetsbehandling. Endvidere synes moderens rygning, alkoholforbrug og fedme at påvirke barnets risiko for at fødes med kryptorkisme.

Det fjerde studie er et befolkningsbaseret kohortestudie, der beskriver risikoen for TC i forhold til fødested i Danmark i perioden 1931-1969. Det enkelt individs risiko for TC menes at blive grundlagt i fostertilværelsen, men incidensen af TC bestemmes normalt i forhold til bopæl på diagnosetidspunktet. Hvis risikoen for TC er betinget i fostertilværelsen, vil bestemmelse af TC-incidensen i forhold til bopæl på diagnosetidspunktet måske føre til forkerte konklusioner vedrørende fordelingen af TC-risikoen, eftersom incidensen af TC topper i voksenalderen, hvor mange har ændret deres bopæl, siden de blev født. Vi fandt, at risikoen for TC i Danmark varierede betydeligt mellem de enkelte amter, og at fordelingen i risiko for TC i amterne ændrede sig i undersøgelsesperioden.