Skip to main content

Fjernelse af diskusprolaps

Hvert år bliver 3.000 danskere opereret for en diskusprolaps. I de fleste tilfælde opererer man ved et åbent kirurgisk indgreb, men det er altså nu også muligt at fjerne visse diskusprolapser ved en kikkertoperation. Men indgrebet er ikke uden bivirkninger. Det kan du høre meget mere om i denne episode af Ugeskriftets podcast.

Carsten Reidies Bjarkam, overlæge og professor ved Neurokirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital . Foto: Privat

Karen Sigrid Jacobsen

15. mar. 2024
1 min.

De allerfleste af os vil på et eller andet tidspunkt opleve at have ondt i ryggen. Man regner med, at ca. 880.000 danskere lever med smerter i lænden eller ryggen. 3.000 af dem bliver hvert år opereret for en diskusprolaps. I de fleste tilfælde vil tilstanden gå i sig selv igen og kan afhjælpes med fysisk træning. Men i to ud af ti tilfælde er det nødvendigt med en operation.

Siden midten af 1930’erne har man i Danmark opereret for diskusprolaps. Dengang var det en stor operation; i dag regnes operationen for at være et forholdsvist lille indgreb. Det nyeste skud på stammen er kikkertkirurgi.

Medvirkende: Carsten Reidies Bjarkam, overlæge og professor ved Neurokirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital

Klip og tilrettelæggelse: Karen Sigrid Jacobsen