Fokus på blodfortyndende behandling gavner patienter med atrieflimren
Systematisk fokus på atrieflimren øger udbredelse af antikoagulationsbehandling og nedsætter antallet af cerebrale tromboembolier.
Systematisk fokus på atrieflimren øger udbredelse af antikoagulationsbehandling og nedsætter antallet af cerebrale tromboembolier.
Redigeret af Peter lange, plange@dadlnet.dk
Selv om mange studier har vist gavnlig effekt af blodfortyndende behandling ved atrieflimren (AFLI), viser opgørelser, at mange patienter ikke behandles. En ny undersøgelse, som fandt sted i Argentina, Brasilien, Kina, Indien og Rumænien, har undersøgt effekt af uddannelsestiltag rettet mod patienter, pårørende og læger med henblik på udbredelse af antikoagulation (AK)-behandling ved AFLI. Næsten 2.300 patienter med AFLI blev randomiseret til en ”uddannelsesgruppe” og en kontrolgruppe og fulgt i et år. Studiets primære udfald, som var andelen af patienter i AK-behandling, steg fra 68% til 80% i uddannelsesgruppen og fra 64% til 67% i kontrolgruppen. Samtidig observerede man, at 1% af patienterne i uddannelsesgruppen fik cerebral tromboemboli mod 2% i kontrolgruppen (p < 0,05).
Overlæge Ulrik Dixen, Hvidovre Hospital, kommenterer: »Med en folkesygdom som AFLI må vi gå nye veje for at føre guidelines ud i klinisk praksis. IMPACT-AF-studiet viser en af vejene via uddannelse over flere fronter og opfølgning med markant effekt i form af øget brug af profylaktisk AK. Studiet demonstrerer samtidig de globale udfordringer i behandlingen af AFLI. Selv i lande med nylig rivende økonomisk udvikling så man som udgangspunkt alt for lavt brug af AK-behandling og overvejende traditionel K-vitaminantagonistbehandling. Studiet viser også, at man ved øget brug af AK – uanset lægemidlet – reducerer risiko for apopleksi ved AFLI. Herhjemme anvendes i højere grad de nyere orale AK-præparater [NOAKs], og introduktion af NOAKs har per se medført øget brug af AK. Der er dog stadig udfordringer i den komplekse behandling af AFLI, og studiet kan inspirere os til at udvikle og optimere forløbsorienterede behandlinger af AFLI målrettet til danske forhold«.
Vinereanu D, Lopes RD, Bahit MC et al. A multifaceted intervention to improve treatment with oral anticoagulants in atrial fibrilation (IMPACT-AF): an international, cluster-randomised trial. Lancet 2017;390:1737-46
Interessekonflikter: UD har fået honorar for undervisning af BMS/Pfizer, Bayer og Astra, har udført advisory board-deltagelse i Merck og har fået forskningsstøtte fra BAYER og Boehringer-Ingelheim.