Skip to main content

Forebyggelse af KOL-xacerbationer

I dette studie var indacaterol (langtidsvirkende beta-2-agonist) og glycopyrroniumbromid (langtidsvirkende antikolinergikum)) mere effektiv til at forebygge eksacerbationer end salmeterol (langtidsvirkende beta-2-agonist) og fluticasonpropionat (inhaleret kortikosteroid).

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

15. jun. 2016
2 min.

I dette studie var indacaterol (langtidsvirkende beta-2-agonist) og glycopyrroniumbromid (langtidsvirkende antikolinergikum)) mere effektiv til at forebygge eksacerbationer end salmeterol (langtidsvirkende beta-2-agonist) og fluticasonpropionat (inhaleret kortikosteroid).

Forebyggelse af eksacerbationer er en vigtig del af den medicinske behandling af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), men den optimale medicinske strategi er ikke klar.

Studiet af Wedzicha et al fokuserede på det relevante spørgsmål, om maksimal bronkodilatation med to bronkodilatatorer er lige så effektiv som antiinflammatorisk behandling med inhaleret binyrebarkhormon sammen med kun en bronkodilatator (langtidsvirkende beta-2-agonist). Man sammenlignede således to produkter, som findes på det danske marked: Ultibro versus Seretide blandt 3.362 patienter med moderat eller svær KOL, som tidligere havde mindst en eksacerbation i året før studiestart, ikke havde samtidig astma og havde et eosinofiltal i blodet på over 0,6 mia/l. I løbet af et år registrerede man lette (symptomforværring), moderate (behandlet med prednisolon/antibiotika) og svære (indlæggelseskrævende) eksacerbationer. Den årlige rate af alle typer eksacerbationer var lavere i indacaterol-glycopyrroniumbromid-gruppen end i salmeterol-fluticasonpropionat-gruppen. Med hensyn til svære og moderate eksacerbationer så man 0,98 eksacerbationer årligt i bronkodilatatorgruppen versus 1,19 i steroid-bronkodilatator-gruppen (rateratio = 0,83; (95% konfidens-interval: 0,75 -0,91; p < 0,001).

Overlæge Thomas Ringbæk, Hvidovre Hospital: ”Det er et interessant studie, som viser, at maksimal bronkodilaterende behandling er mindst lige så god, ja endda lidt bedre, til at forebygge KOL-eksacerbationer end en behandling med inhaleret binyrebarkhormon sammen med en bronkodilatator. Jeg forventer, at de internationale og danske kliniske retningslinjer vil blive modificeret på baggrund af denne undersøgelse. Man bør dog bemærke, at patienterne havde fortsat mange eksacerbationer, og studiet siger ikke noget om, om de vil have yderligere effekt af at få inhalationssteroid oven i den maksimale bronkodilaterende behandling. Derfor tror jeg ikke, at studiet af Wedzicha et al vil få stor indflydelse på behandlingen af de mest syge patienter, som allerede nu er i trestofsbehandling [to langtidsvirkende bronkodilatatorer og inhaleret kortikosteroid, red], men det vil utvivlsomt føre til, at opstart af inhalationssteroid til patienter med KOL vil finde sted senere, end hvad man gør i dag”.

Wedzicha JA, Banerji D, Chapman KR et al. Indacaterol-glycopurronium versus salmeterol-fluticasone for COPD. N Engl J Med, 15. maj 2016 (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: TR er medlem af advisory board for Boehringer Ingelheim, har holdt foredrag for Novartis, Boehringer Ingelheim og AstraZeneca, har deltaget i kongresser betalt af Novartis.