Skip to main content

Forebyggelse af sygefravær

Cand.scient.pol. Torsten Munch-Hansen: Forf.s adresse: Tulipanvej 15, DK-8240 Risskov. E-mail: tm-hansen@webspeed.dk Forsvaret fandt sted den 12. februar 2009. Bedømmere: Sigurd Mikkelsen, lektor Ute Bültmann, Holland, og Claus Vinther Nielsen. Vejledere: Jens Peter Bonde, professor Niels Westergaard-Nielsen, lektor Esben Agerbo og cand.psych. Joanna Wieclaw.

24. feb. 2009
2 min.

Afhandlingen udgår fra Dansk Ramazzini Center, Arbejdsmedicinsk Klinik, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus.

Studiets formål var at undersøge, hvordan psykisk arbejdsmiljø er relateret til sygefravær, om gennemførelsen af arbejdsklimaundersøgelser som ledelsesredskab kan nedbringe sygefravær, og om et dårligt arbejdsklima er forbundet med en større forekomst af hjerte-kar-sygdom og forbrug af receptpligtig antidepressiv medicin.

I studiet er det søgt at komme ud over metodologiske svagheder, der har karakteriseret de fleste tidligere studier af sammenhænge mellem psykisk arbejdsmiljø og helbredsmål, såsom manglende uafhængighed mellem eksponering og udfaldsmål og studiepopulationer, der har været begrænset til få typer af stillingskategorier og arbejdspladser. Eksponeringsdata blev indsamlet via spørgeskemaundersøgelser om psykisk arbejdsmiljø fra 18.252 medarbejdere på 1.110 arbejdspladser gennemført i 2002-2005 i det tidligere Århus Amt og i Århus Kommune. Svarprocenten var 81,0 i Århus Amt og 77,2 i Århus Kommune.

Til studiet af sammenhænge mellem psykisk arbejdsmiljø og hjerte-kar-sygdom og forbrug af antidepressiv medicin blev anvendt registerdata fra Landspatientregistret og Lægemiddeldatabasen, hvor medarbejderne blev fulgt i op til fem år.

Arbejdspladser med høj tilfredshed med det psykiske arbejdsmiljø havde et 31% lavere sygefravær end arbejdspladser med lav tilfredshed. Der blev ikke fundet klare sammenhænge mellem psykisk arbejdsmiljø og hjerte-kar-sygdom eller forbrug af antidepressiv medicin. At gennemføre arbejdsklimaundersøgelser var som intervention betragtet kun forbundet med en marginal reduktion i sygefraværet.

Studiet bidrager med ny viden om sammenhængene mellem psykisk arbejdsmiljø og sygefravær, herunder især, at et enkelt overordnet spørgsmål om psykisk arbejdsmiljø belyser denne sammenhæng bedre end skalaer med underdimensioner af psykisk arbejdsmiljø, såsom ledelse, udviklingsmuligheder eller krav i arbejdet.