Skip to main content

Forgiftning med anisolie

Afdelingslæge John Bang, overlæge Ole Steen Mortensen & overlæge Niels Ebbehøj Bispebjerg Hospital, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, Giftlinjen

1. feb. 2008
4 min.


Giftlinjen har årligt ti forespørgsler om æteriske olier. Æteriske olier anvendes i alternativ terapi. Sygehistorien omhandler en 47-årig, tidligere rask mand, som blev indlagt efter indtag af sukkervand med 10-15 ml anisolier. Patienten fik gastrointestinale symptomer og påvirkning af centralnervesystemet stigende til bevidstløshed. Han blev udskrevet i velbefindende efter et døgn. Brugen af æteriske olier indebærer fovekslings- og forgiftningsrisiko, især for børn. Forgiftningstilfælde kan let forebygges. Anvendelsen af hyppigt forekommende æteriske olier samt symptomer, risici og behandling ved forgiftning beskrives.

Forespørgsler om æteriske olier udgør en stor del af henvendelserne til udenlandske giftinformationsorganisationer om husholdningsprodukter [1, 2]. I Danmark har Giftlinjen årligt ca. ti forespørgsler om æteriske olier. Æteriske olier er flygtige væsker, udvundet af frugter, træer, blade, urter, blomster og frø. Olierne har smag og lugt som den plante/plantedel, som er basis for dem. Æteriske olier består af blandinger af mættede og umættede cykliske kulbrinteforbindelser, ætere, alkoholer, estere, og ketoner [3]. Olierne sælges til flere formål i forskellige, ofte ukendte koncentationer og i emballager uden relevant mærkning. Æteriske olier har fundet anvendelse inden for alternativ terapi som essens og duftstof.

Sygehistorie

En 47-årig tidligere rask mand blev indlagt efter at have indtaget to krus sukkervand med 10-15 ml koncentreret anisolie en time før indlæggelsen for at forebygge influenza. Han blev fundet i hjemmet dybt bevidstløs med kramper og var ukontaktbar gennem minutter. Han klarede noget op, men var ikke orienteret i tid og sted, genkendte ikke hustruen og talte uforståeligt. Han havde haft to eksplosive opkastninger under transporten til hospitalet.

Ved ankomsten til hospitalet var patienten orienteret i tid, sted og egne data. Han huskede ikke episoden kort forinden. En neurologisk undersøgelse viste normale forhold, og blodsukkerniveauet var normalt.

Patienten kunne næste morgen redegøre for den forudgående episode og kunne udskrives i velbefindende.

Diskussion

Anisolie er en æterisk olie, som smager af lakrids. Den udvindes af planten Pimpinella anisum og består for størstedelen af anithol (1-methoxy-4-propenylbenzen). Stoffet tilhører gruppen af terpener, som er lokalirriterende og centralnervesystem (CNS)-deprimerende. Efter indtagelse ses abdominalsmerter, kvalme og opkastninger. Efter absorption kan der ses forbigående eksitation, herefter ataksi, konfusion og koma. Kramper kan ses. Der foreligger sparsomt publiceret information om de toksikologiske mekanismer. For æteriske olier med CNS-påvirkning synes der at være tale om forskellige former for membrandestabiliserende virkninger [3, 4].

Anisolie anvendes som andre æteriske olier til alternativ behandling, men også som essens/smagsstof til f.eks. bolchefremstilling i private hjem, børnehaver og lignende.

Der er eksempler på forveksling af pebermynteolie og D-vitamin-dråber til spædbørn. Giftlinjen er ikke bekendt med forgiftninger med dødelig udgang i Danmark.

I udlandet er der set dødsfald efter indtagelse af æteriske olier [4].

Flere olier kan forårsage kendt CNS-påvirkning og vurderes at være relevante i forbindelse med forgiftning (Tabel 1). Efter indtagelse af mere end 5 ml for en voksen og mere end 1-2 ml for et barn er behandlingen indlæggelse, observation og understøttende behandling [2, 5]. Aktivt kul skal kun anvendes, hvis det kan gives umiddelbart efter indtagelsen, og kun hvis der ikke er bevidsthedspåvirkning.

Er patienten bevidsthedssløret er aktivt kul kontraindiceret, idet der er risiko for aspiration til lungerne. Behandlingen ved bevidsthedssløring er observation og understøttende behandling. Man ser normalt ikke, at der udvikles symptomer mere end et par timer efter indtagelsen. Længere tids observation af patienter uden symptomer er derfor unødig.

Det er en udbredt misforståelse, at alle naturprodukter er sunde og ugiftige, naturen producerer også potente gifte. Risikoen ved anvendelse af naturmedicin, kosttilskud og urtete er tidligere beskrevet i Ugeskrift for Læger [5]. Brug af æteriske olier indebærer risiko for forgiftninger. Det er væsentligt at forebygge forgiftninger ved at undgå utilsigtet indtagelse. Æteriske olier bør opbevares utilgængeligt for børn. Emballagen bør faremærkes.

Konklusion

Æteriske olier har fundet betydelig udbredelse til mangeartede formål. Brugen og opbevaringen af produkterne indebærer en mulig forvekslings- og forgiftningsrisiko, som bør være kendt af både forbrugere og behandlere i sundhedsvæsenet. Ved mulig indtagelse af mere end nogle få ml æterisk olie hos børn og mere 5 ml hos voksne bør læge kontaktes for risikovurdering og eventuel behandling. Forgiftningstilfælde vil kunne forebygges ved iagttagelse af enkle principper.


John Bang, Giftlinjen, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, Bispebjerg Hospital, DK- 2400 København NV. E-mail: doktor@bang.mail.dk

Antaget: 16. november 2006

Interessekonflikter: Ingen

Taksigelser: Tak til lægerne ved Medicinsk Afdeling, Slagelse Sygehus, for oplysningerne brugt i sygehistorien.



Summary

Summary Poisoning by anis oil Ugeskr Læger 2008;170(6):461 Essential oils are used widespread by the Danish population. In Denmark a severe case of poisoning from anis oil has occurred.

Referencer

  1. Welker JA, Zaloga GP. Pine oil ingestion: a common cause of poisoning. Chest 1999;116:1822-6.
  2. Woolf A. Essential oil poisoning. J Toxicol Clin Toxicol 1999;37:721-7.
  3. Halcomb SE. Essential Oils. Goldfrank LR, Flomenbaum NE, Lewin NA et al, red. Goldfrank's Toxicologic Emergencies. 8 ed. New York: McGraw Hill, 2006:657-63.
  4. MICROMEDEX(R) Healthcare Series Vol. 127,2006.
  5. Jensen K. Risici ved indtagelse af kosttilskud, naturmedicin og urtete. Ugeskr Læger 1999;161:2692-6.