Skip to main content

Forskere ytrer bekymring for WHO’s diætanbefalinger vedrørende mættet fedt

Internationalt forskerpanel opfordrer WHO til at gøre deres guidelines mere operationelle, så man fokuserer mere på fødevaretypen frem for på den procentvise andel af de enkelte makronæringsstoffer

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

22. okt. 2019
2 min.

WHO’s nyeste udkast til kostanbefalinger anbefaler, at mættede fedtsyrer bør udgøre under 10% af det totale energiindtag. Internationalt forskerpanel udfordrer nu disse anbefalinger med udgangspunkt i, at det ikke er nok at komme med anbefalinger, der alene går på makronæringsstoffernes andel – altså hvor mange procent af den totale energi der udgøres af fedt, kulhydrat og protein. De pointerer, at man i stedet bør fokusere på fødevarer og deres kvalitet – det vil sige, hvilke specifikke mættede fedtsyrer de indeholder og betydningen af matrix i fødevarerne, da man ellers vil udelukke fødevarer fra kosten, som i øvrigt indeholder andre vigtige næringsstoffer.

Professor Sten Madsbad, Hvidovre Hospital kommenterer: »Aktuelle anbefaling er, at mindre end 10% af det totale energiindtag skal komme fra mættet fedt og at erstatte mættet fedt med poly- eller monoumættet fedt med henblik på at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdom. Baggrunden for den aktuelle kritik er, at sammensætningen og strukturen af de mange mættede fedtsyrer er meget forskellig, hvilket fører til forskellige fysiologiske effekter, og at ikke alle mættede fedtsyrer anses for at øge risikoen for hjerte-kar-sygdom. Desuden bør de mættede fedtsyrer bedømmes i sammenhæng med fødevaretypen, da den kan modificere effekten af fedtsyrerne. WHO’s anbefaling kritiseres for at være for generel omkring udelukkelsen af mættet fedt og derved at udelukke sunde fødevarer som f.eks. æg, smør, ost og rødt kød, der samlet set anses for at være sunde næringsmidler. Konklusionen i analysen er, at der i kommende anbefalinger bør fokuseres på diversiteten af de mættede fedtsyrer i forskellige fødevaretyper i stedet for på det totale indhold af mættet fedt i kosten, da nogle af de mættede fedtsyrer øger risikoen, mens andre er neutrale eller ligefrem beskytter mod sygdom. Generelt er der dog enighed om, at transfedtsyrer skal undgås, og at »middelhavskosten« reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdom. Det kan også stadig anbefales at spise en kost, der reducerer LDL-kolesterol, specielt de meget aterogene »små-tætte« LDL-partikler«.

Astrup A, Bertram H, Bonjour JP et al. WHO draft guidelines on dietary saturated and trans fatty acids: time for new approach? BMJ 2019;366:I4137.

INTERESSEKONFLIKTER: SM angiver ingen interessekonflikter.