Skip to main content

Functional somatic symptoms in 5-7-year-old children

Læge Charlotte Ulrikka Rask: Forf.s adresse: Harald Selmers Vej 64, DK-8240 Risskov. E-mail: c.rask@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 13. marts 2009, kl. 14, Søauditorium 4, Aarhus Universitet. Bedømmere: Raben Rosenberg, Steffen Husby og Maria Elena Garralda Hualde, Storbritannien. Vejledere: Per Hove Thomsen, Per Fink og Anne Mette Skovgaard .

4. mar. 2009
2 min.

Ph.d.-projektet er udført i samarbejde mellem Børne- og Ungdomspsykiatrisk Regionscenter og Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik i Århus og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Glostrup. Det består af to studier:

I studie 1 blev der udviklet to instrumenter til vurdering af funktionelle somatiske symptomer (FSS) hos børn. Det ene er et forældreinterview, Soma Assessment Interview, hvormed man undersøger etårsprævalensen af FSS og associeret funktionspåvirkning hos børn. Interviewet foretages af lægmænd og rates af en læge. En valideringsundersøgelse viste tilfredsstillende ekstern validitet.

Det andet er et systematisk journal-review til bestemmelse af FSS: Medical Record Review for Functional Somatic Symptoms in Children, som potentielt kan anvendes til casevalidering i såvel klinisk som epidemiologisk forskning.

I studie 2 blev FSS og symptomer på helbredsangst undersøgt i en generel population af 5-7-årige børn. Data på 1.327 børn fra The Copenhagen Child Cohort CCC 2000 blev analyseret. Etårsprævalensen af FSS var 23,2%. Smerter i arme og ben samt mave- og/eller hovedpine var de hyppigste former, og 4,4% havde FSS med betydelig funktionspåvirkning, dvs. symptomer, der forårsagede væsentligt ubehag, fravær fra skole/dagsinstitution og/eller lægekontakt/indlæggelse. I alt 2,4% havde svære helbredsangstsymptomer, som var forbundet med kronisk fysisk sygdom og fysiske gener, inklusive FSS, samt emotionelle symptomer.

Fundene indikerer, at somatisering kan begynde i barndommen, hvor en betydelig andel af børn kan have behov for klinisk og præventiv intervention. Fundene tyder endvidere på en tæt forbindelse mellem helbredsangstsymptomer, funktionelle symptomer og emotionelle symptomer.