Skip to main content

Genetiske risikofaktorer i udviklingen af atopiske sygdomme

Cand.scient. Charlotte Brasch Andersen: Korrespondance: Afdeling for Klinisk Biokemi og Genetik, Odense Universitetshospital, DK-5000 Odense. E-mail: charlotte.b.andersen@ouh.fyns-amt.dk Forsvaret finder sted den 17. september 2004, kl.14.00, Aarestrup Auditorium, Klinikbygningen, Odense Universitetshospital. Bedømmere: Lektor Kirsten Kyvik , lektor Hans Eiberg og professor Arne Svej- gaard . Vejledere: Professor Torben A. Kruse og Annette Haagerup .

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen udgår fra Klinisk Biokemi & Genetik, Odense Universitetshospital.

Astma, høfeber og børneeksem er tre meget hyppige, tæt beslægtede allergiske sygdomme, som ofte optræder sammen både hos enkeltindivider og i familier, hvilket kunne tyde på overlappende sygdomsmekanismer.

Familie- og tvillingeundersøgelser har vist, at genetisk prædisponering er en væsentlig risikofaktor for udvikling af allergi, men endnu er generne og nedarvningsmønstrene så godt som ukendte.

Formålet med dette studie var at identificere gener involveret i astma, høfeber og børneeksem i en dansk population.

Studiet fulgte op på en tidligere genomskanning fra Aarhus Universitet. Dette studie påviste kobling i 11 kromosomale regioner.

Vi genotypede et uafhængigt astmapatientmateriale med 136 familier med et tættere sæt markører i de 11 kandidatre-gioner for at følge op på de præliminære resultater.

Fin-mapning og koblingsanalyser resulterede i replikation af tre kandidatregioner. Vi fandt evidens for kobling på kromosom 3q (MLS 3,1) til rhinitis og til 12q (MLS 1,71) og Xp (MLS 2,92) til astma i replikationsmaterialet. Ved analyse af dette kombineret med det tidligere studie steg evidensen for kobling for 3q (MLS 4,95) til rhinitis og for 12q (MLS 3,27, p=0,018 simulering). Disse resultater gav signifikant evidens for, at der findes risikogener for allergi på kromosom 3q og 12q. Vores studie er det første, som har vist statistisk signifikant kobling til rhinitis.

Vi fandt desuden signifikant association til atopisk astma for to medlemmer af glutathione-s-transferase (GST)-familien, der er involveret i beskyttelse mod oxidativ stress; GSTM1 (p=0,000048) og GSTT1 (p=0,013). Resultaterne tyder på, at deletioner af GSTM1 og GSTT1 er risikofaktorer for astma, og at generne kunne have en beskyttende effekt for udviklingen af astma.