Skip to main content

Gigantisk verrukøst karcinom i lysken

Hassan Ali Eskandarani, Sakshi Andersen & Line Læssøe

19. sep. 2022
2 min.

En 54-årig mand blev af dermatologen henvist med en tumor i højre lyske. Patienten havde et BMI på 42 kg/m2 samt et stort forbrug af tobak og alkohol, men i øvrigt ingen kendte komorbiditeter. Pga. neglect havde tumoren fået lov at vokse i ca. fire år før lægekontakt som følge af betydelige gener ved gang.

Objektivt fandtes i højre lyske en 15 × 15 cm stor blomkålslignende og bredstilket tumor, som strakte sig ned mod scrotum (A). Klinisk blev tumoren opfattet som et stort kondylom.

Behandlingen blev kirurgisk excision med direkte suturering (B). Der var komplikationer i form af postoperativ total sårruptur, som blev behandlet i et konservativt ophelingsregime ledsaget af vacuum-assisted closure (VAC) og antibiotika. Histologi viste verrukøst karcinom, som er en højtdifferentieret variant af planocellulært karcinom. Det er en malign, lokalinvasiv, langsomt voksende neoplasi, som generelt ikke metastaserer [1]. Kirurgisk excision er primærbehandlingen, men recidivraten er høj [2].

Vi ønsker med denne case at illustrere vigtigheden af fokus på tilstanden, tidlig detektion og lægekontakt, at tage en god og dyb stanse-/knivsbiopsi for at kunne påvise malignitet, radikal excision samt tæt opfølgning for at forbedre patientoutcome.Korrespondance Hassan Ali Eskandarani. E-mail: hassan.eskandarani@gmail.com
Publiceret på ugeskriftet.dk 19. september 2022
Interessekonflikter ingen. Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på ugeskriftet.dk
Artikelreference Ugeskr Læger 2022;184:V71142

Referencer

Referencer

  1. Irshad U, Puckett Y. Giant condylomata acuminata of Buschke and Lowenstein. StatPearls Publishing, 2022.

  2. Ates M, Akbulut S, Tuncer A et al. Squamous cell carcinoma arising from perianal Buschke-Lowenstein tumor (giant condyloma acuminatum): comprehensive literature review. J Gastrointest Cancer. (online 25. okt 2021).