Skip to main content

Hypokretinniveauet er associeret med både årstiden og dagslængden

I dette studie af 277 personer med søvnproblemer fandt man, at niveauet af hypokretin i cerebrospinalvæsken er højest om sommeren og lavest om vinteren. Niveauet var endvidere korreleret med dagslængden.

Redigeret af Kreesten Meldgaard Madsen, kreesten@dadlnet.dk

15. apr. 2016
2 min.

I dette studie af 277 personer med søvnproblemer fandt man, at niveauet af hypokretin i cerebrospinalvæsken er højest om sommeren og lavest om vinteren. Niveauet var endvidere korreleret med dagslængden.

Hypokretin (også kaldet orexin) er et neuropeptid, som er involveret i reguleringen af en række homøostatiske funktioner, specielt arousal, søvnrytme og appetit. I nylige studier er hypokretin også blevet associeret med depression, og narkoleptiske patienter har næsten altid nedsat niveau af hypokretin. De 277 patienter blev fundet blandt de patienter, som i en periode fra januar 2011 til september 2014 i diagnostisk øjemed havde fået foretaget en lumbalpunktur på Dansk Center for Søvnmedicin i Glostrup, som led i udredning for hypersomni. Patienter med narkolepsi blev ekskluderet. Data blev analyseret i en multivariat regressionsanalyse og inkluderede ud over oplysninger om hypokretin biometriske data og information om søvnmønstre. Man fandt, at det gennemsnitlige niveau af hypokretin opgjort månedligt varierede signifikant i løbet af året i en bølgeform med toppunkt i sommerperioden (juni og juli). Amplituden var 19,9 pg hypokretin/ml (12,8-26,9), hvilket svarer til 10,6% øgning i sommerperioden sammenlignet med vinterperioden. Man fandt endvidere, at dagslængden og tilstedeværelsen af sne kunne prædiktere hypokretinniveauet. Modellen med det bedste fit inkluderede dagslængde i de foregående tre uger. Forskerne håber, at disse fund kan hjælpe med forståelsen af vintertræthed, vinterdepression og træthed.

Overlæge og klinisk forskningslektor Klaus Martiny, Psykiatrisk Center København, Rigshospitalet, kommenterer: ”Resultaterne fra studiet er særdeles interessante og passer sammen med flere studier, der viser årstidsvariation af serotoninsystemet. I psykiatrien ser vi tydelig årstidsvariation af depressionssymptomer med flere vegetative symptomer, såsom træthed, om vinteren. Forfatterne peger på en række forklaringer på den højere hypokretinkoncentration om sommeren, såsom øget lysmængde og øget fysisk og social aktivitet, hvoraf de to sidstnævnte formentlig også er betinget af øget lysintensitet og daglængde. Det ville være interessant at undersøge, om det lavere hypokretinniveau om vinteren er relateret til lav lyseksponering, og om et lavt niveau, hos depressionspatienter, er knyttet til hypersomni og træthed. Man må håbe, at der kan udvikles metoder til bestemmelse af hypokretin i andet end spinalvæsken for at udbrede brugen af analysen for fremtidige studier”.

Boddum K, Hansen MH, Jennum PJ et al. Cerebrospinal fluid hypocretin-1

(orexin-A) level fluctuates with season and correlates with day length. PLoS One 2016;11:e0151288.

Interessekonflikter: ingen