Skip to main content

Identification of acid related dyspepsia using a Random Starting Day trial

Lone Galmstrup Madsen: Forf.s adresse: Poppel Allé 69, Hareskov, 3500 Værløse. E-mail: lone.madsen@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 28. maj 2003, kl. 15.15, Auditorium C, Amtssygehuset i Glostrup. Bedømmere: Michael Staun, Ove Schaffalitzky de Muckadell og Per Farup , Norge. Vejledere: Peter Bytzer og Lene Wallin .

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen er baseret på kliniske studier udført på Medicinsk Afdeling M, Gastroenterologisk Sektion, Amtssygehuset i Glostrup.

Formålet var at udvikle og teste en ny metode - Random Starting Day trial (RSD-trial) - til identifikation af syrerelateret dyspepsi. Metoden var et single subject trial design bestående af 12 dages medicinforsøg, hvor alle patienter startede med placebo og på en blindet og randomiseret dag mel- lem dag 5 og dag 9 skiftede til aktiv behandling (omeprazol 80 mg/d) resten af perioden. Respons var defineret som vedvarende reduktion af en symptomscore med ≥50%, indtrædende inden for de første tre dage på aktiv behandling.

Af 119 patienter med funktionel dyspepsi og 18 med ulcus duodeni blev hhv. 11% og 28% symptomfrie før skift til aktiv behandling (spontanrespondere). Af de tilbageværende patienter responderede 14% med funktionel dyspepsi og 46% af ulcuspatienterne. Responderkarakteristika var abnorm 23-h øsofageal pH-metri samt symptomer forenelige med gastroøsofageal refluks. 59 patienter deltog i et nyt RSD-trial ved

recidiv; 68% kunne reproducere det initiale respons om end med en dårlig korrigeret overensstemmelse (kappa 0,29). Ved syrestimulationsforsøg med pentagastrin udviklede flere respondere end nonrespondere mavesmerter. Hos respondere var der en tendens til at omeprazolbehandling kunne forebygge udviklingen af mavesmerter efter syrestimulation.

Det konkluderes at et RSD-trial er i stand til at identificere en højt selekteret gruppe af dyspepsipatienter med identisk respons på syresekretionshæmmende behandling. Respons synes associeret med gastroøsofageal refluks. Metoden skal yderligere testes og valideres før den kan anvendes som et pålideligt alternativ i klinisk forskning.