Skip to main content

Identification and management of dyslipidemia in clinical practice

Helle Kanstrup: Forf.s adresse: Medicinsk kardiologisk afdeling, Århus Amtssygehus. E-mail: h.kanstrup@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 25. januar, kl. 14.00, Auditorium 1, Århus Amtssygehus. Bedømmere: Marianne Engberg, Annebirthe Bo Hansen og Per Rossen Hildebrandt. Vejledere: Lene Heickendorff, Mogens Lytken Larsen og Jens Flensted Lassen.

2. nov. 2005
2 min.

Afhandlingen udgår fra medicinsk kardiologisk afdeling og klinisk biokemisk afdeling, Århus Amtssygehus, samt Institut for Almen Medicin, Aarhus Universitet.

Formålet med ph.d.-afhandlingen var at kortlægge behandlingen af personer med dyslipidæmi i et stort geografisk område med omkring 300.00 indbyggere (Århus, Hørning og Hinnerup Kommuner), svarende til 5,7% af den danske befolkning.

Måling af plasmalipider er en forudsætning for såvel screening som monitorering af dyslipidæmi, og personerne blev identificeret via samtlige lipidmålinger, der i perioden (1.8.1995-31.7.2000) var registreret i laboratoriedatabasen. Indbyggerne i området blev identificeret ved hjælp af Det Centrale Personregister, og populationen blev yderligere karakteriseret vha. Landspatientregistret (oplysninger om iskæmisk hjertesygdom), Århus Amts Receptregister (kolesterolsænkende medicin), og endelig blev der indhentet oplysninger fra almen praksis og fra hospitalsjournaler samt fra patienterne.

Antallet af personer, der fik målt plasmakolesterol, steg gennem denne femårsperiode, og 25 af populationen fik målt plasmakolesterol en eller flere gange. Cirka to tredjedele af alle kolesterolmålingerne var ordineret fra almen praksis, og denne andel var stigende. I almen praksis var cirka to tredjedele af patienterne blevet fulgt som led i primær intervention, mens en tredjedel var blevet fulgt pga. sekundær intervention over for iskæmisk hjertesygdom.

Af 3.477 patienter med iskæmisk hjertesygdom identificeret via Landspatientregistret, var 44% i behandling med lipidsænkende medicin. Hos patienter udskrevet fra Århus Amtssygehus efter akut myokardieinfarkt registreredes en stigning i antallet af behandlede patienter i perioden 1995-1997. I 1997 var 75% af patienterne med plasmakolesterol over 5,5 mmol/l i behandling med lipidsænkende medicin. Statin var det hyppigste anvendte medikament, men de anvendte doser var lavere end doserne, der var anvendt i randomiserede undersøgelser, og mange nåede ikke det rekommanderede behandlingsmål.