Skip to main content

Ikkekirurgisk behandling af patienter med radikulære smerter til UE. En klinisk kontrolleret undersøgelse

Fysioterapeut, MPH Hanne B. Albert: Forf. Adresse Rygforskningscenteret, Lindevej 5, DK-5750 Ringe. E-mail: haal@shf.fyns-amt.dk Forsvaret finder sted den 10. september 2004, kl 14:00, Emil Auditoriet, Odense Universitetshospital. Bedømmere: Anders Svendsen , Søren Jacobsen og Charlotte Ekdahl . Vejledere: Claus Manniche, Gerd Brønfort og Karsten Thomsen .

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-studiet er gennemført på Rygforskningscenteret i Ringe, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.

Formålet var at sammenligne behandlingseffekten af to konservative behandlingsinterventioner til patienter med udtalte radikulære symptomer i en randomiseret, klinisk kontrolleret undersøgelse af 181 patienter. Ved inklusion blev der optaget en udførlig standardiseret anamnese og en klinisk undersøgelse samt foretaget en MR-scanning.

Behandlingsperioden var otte uger og bestod af fire delelementer. Delelement 1-3 var identiske i begge grupper og bestod af: 1) Grundig information omkring ryggens anatomi samt naturlig opheling af en prolaps og information om hensigtsmæssig adfærd, 2) »Tender love and care« samt 3) Smertestillende medicin. Den fjerde del var forskellig og bestod af enten »Hands on« (dvs.individuelt tilpassede øvelser), eller »Hands off« (dvs. ingen eller generelle ikkerygpåvirkende øvelser).

Der registreredes statistisk højsignifikante forbedringer i begge behandlingsgrupper fra baseline til efterbehandling. Disse forbedringer fandtes på alle de benyttede resultatmål. Af de vurderede resultatparametre havde »Hands on«-gruppen dog en signifikant større forbedring på ni parametre end »Hands off«-gruppen. Der var borderline-signifikant forskel på en, og der var ikke signifikant forskel på ti af parametrene. Forbedringen er sandsynligvis resultatet af den naturlige ophelingsproces, kroppen gennemgår efter en akut diskuslæsion, og formentlig yder de her anvendte behandlinger et supplement, hvor man »giver naturen en hånd«. Det ringe antal drop-outs og operationer indicerer, at interventionen har været med til at afværge mere bekostelige patientforløb, fx langvarig indlæggelse og operation.