Skip to main content

Indtag af chokolade er associeret med bedre kognitiv funktion

Redigeret af Kreesten Meldgaard Madsen, kreesten@dadlnet.dk

2. mar. 2016
2 min.

Der er i flere studier set en positiv association mellem indtag af chokolade og forskellige kardiovaskulære målepunkter. Sammenhængen mellem chokoladeindtag og kognition er dårligere undersøgt, idet man kun i enkelte studier tidligere har påvist en sammenhæng mellem indtagelsen af chokolade og kognitiv formåen. Det er flavonoider (polyfenoliske stoffer), som har de positive ernæringsmæssige virkninger, og det gælder specielt for mørk chokolade, men i et vist omfang også lys chokolade, som indeholder flavonoider.

I dette studie har man anvendt data fra Maine-Syracuse Longitudinal Study, som er en undersøgelse, hvor man har fulgt over 1.000 personer i over 30 år og set på en række sundhedsrelaterede variable, specielt kardiovaskulære risikofaktorer og kostsammensætning, samt målt kognitiv formåen med en række validerede neuropsykologisk test. I alt var 968 patienter inkluderet (alder: 23-98 år) og analyseret ved tværsnitsundersøgelser af chokoladeindtag og kognitiv præstation. Hyppig indtagelse af chokolade var signifikant positivt associeret med bedre præstation på Global Composite score, visu-spatial hukommelse, organisation, arbejdshukommelse samt på the Mini-Mental State Examination. Sammenhængen forsvandt ikke ved konfounderkontrol for kardiovaskulære risikofaktorer (kolesterolniveau, blodtryk, blodsukkerniveau), livsstil (køn, uddannelse) og kost i øvrigt (total energiindtag, alkohol).

Leif H. Skibsted, professor, lic.pharm., Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet vurderer: »Flavonoider opstår under evolutionen som planternes beskyttelse mod UV-lys, katalytiske metalioner og frie radikaler. Men hvad er virkningerne i vores krop? Kakaobønner indeholder epicatechin, en flavonol, der også kendes fra grøn te som en effektiv antioxidant. De positive effekter af chokolade på hukommelse og bevarelse af åndsevner er også påvist hos tedrikkere. I fremtidige mekanistiske studier bør man dog nok se på epicatechins effekt på plasmanitrogenoxid og øget blodforsyning til hjernen«.

Crichton GE, Elias MF, Alkerwi A. Chocolate intake is associated with better cognitive function: the Maine-Syracuse Longitudinal Study. Appetite 10. feb 2016 (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: ingen