Skip to main content

Inflammatory and allergic reactions to plasticizers in vitro

Cand.polyt. Christian Glue Forf.s. adresse: Allergiforskningen, FIN7551, H:S Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø. E-mail: cglue@rh.dk Forsvaret finder sted den 2. maj 2003, kl. 14.00, Haderup Auditoriet, Panum Instituttet. Bedømmere: Cand.scient Lisbeth Knudsen, cand.scient Jesper Bo Nielsen og Torben Sigsgaard. Vejledere: cand. polyt Lars Poulsen og Tan Jinquan.

1. nov. 2005
2 min.

###vp42105-1###

Arbejdet der ligger til grund for denne ph.d. afhandling, er udført ved Laboratoriet for Medicinsk Allergologi, Allergiklinikken, H:S Rigshospitalet.

Formålet med denne ph.d. afhandling er at udvikle og efterfølgende anvende in vitro modeller til screening af miljøfremmede stoffer som phthalater for at undersøge deres uspecifikke, proinflammatoriske potentiale og det specifikke, immunmodulerende potentiale.

En kvantitative kompetitiv RT-PCR-metode er blevet udviklet til måling af IL-1β , IL-6 og IL-12α (p35). Der er vist en lineær sammenhæng mellem målte værdier og mængden af RNA anvendt til cDNA syntesen, inden for et område mellem 1-4 mg RNA og en 32-fold fortynding af cDNA. Der er yderligere anvendt Real-time PCR til bestemmelse af ekspression af IL-4, IL-5 and IFN-γ .

Ved stimulering af monocyt celle linien THP-1 med LPS eller Actinomycin D kan udtrykkelsen af proinflammatoriske markører som IL-1β blive enten op- eller nedreguleret. Cytokin niveauet i stimulerede celler er næsten 20 gange højere end i ustimulerede celler, hvilket giver et fornuftigt dynamisk område mellem den positive og den negative kontrol. Der fandtes dog ingen ændring af cytokin ekspression ved stimulering af THP-1 med monophthalaterne: MBUP, MBEP, MEHP, MOP, MINP og MIDP. Der er tilsyneladende en sammenhæng mellem en stigende sidekædelængde og toksisitet af monophthalater.

I følge disse studier giver ingen af monophthalaterne anledning til en stigning i ekspression af IL-4, IL-5 og IFN-γ . Dog fandtes der ved enkelte individer en stigning i ekspression efter stimulering, men der er ingen umiddelbar forskel på de to grupper af allergikere og ikke-allergikere. Der mangler yderligere data for at kunne klarlægge en eventuel forskel mellem de to grupper.