Ph.d.-afhandlingen bygger på studier fra 2000-2003 ved Pædiatrisk Enhed, Hillerød Sygehus, og Institut for Inflammationsforskning (IIR), H:S Rigshospitalet.
Formålet var at beskrive cytokinprofiler hos børn i alderen 0-3 år med akutte luftvejsinfektioner. Vi testede, om luftvejssekretets indhold af pro- og antiinflammatoriske - samt Th1- og Th2-relaterede - cytokiner (og deres opløselige receptorer) hos RSV+-børn kunne relateres til klinisk sygdomsmanifestation og behandlingsbehov. Vi inkluderede 331 patienter.
RSV+-børn havde i deres luftvejssekret signifikant højere koncentrationer af de proinflammatoriske cytokiner TNF, IL-6, IL-1β og IFNγ , men også IL-10 og sTNFR2 (anti-inflammatoriske mediatorer), end RSV--børn. RSV-indholdet i luftvejsepitelceller var relateret til niveauet af TNF, sTNFR2, IL-6, IL-10, IL-1RA og IFNγ samt indlæggelsesvarighed. Niveauet af TNF, sTNFR2, IL-10 og IFNγ var forhøjet hos indlagte patienter samt hos febrile børn. Th1/Th2-balancen var ikke relateret til sygdomsgrad.
Disse fund antyder, at de svære symptomer, der ofte ses hos små, RSV+-børn, betinges af et kraftigt inflammatorisk respons, hvis størrelse er direkte relateret til virus-load i epitelet. Resultaterne bidrager til en større forståelse af de patogenetiske mekanismer ved RSV-bronkiolitis og støtter den antagelse, at RSV-bronkiolitis er en inflammatorisk sygdom. De observerede sammenhænge var ikke af en sådan styrke, at de med de eksisterende teknikker vil få en direkte klinisk betydning.
De observerede individuelle forskelle i cytokinresponset bør granskes gennem undersøgelser af genetiske polymorfier. Endvidere bør den direkte effekt af inflammatoriske cytokiner på luftvejsepitelceller karakteriseres nærmere.