Skip to main content

Intensiv behandling af blodtrykket tåles godt af ældre patienter

Intensiv blodtryksnedsættelse til systoliske værdier på 120 mmHg gav ikke flere bivirkninger end behandling, som tilstræbte værdier på 140 mmHg.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

22. sep. 2017
2 min.

En SPRINT-undersøgelse fra 2015 viste, at intensiv blodtryknedsættelse, hvor man tilstræber en systolisk blodtryksværdi på ca. 120 mmHg, fører til færre kardiovaskulære komplikationer end en behandling, hvor målet er at opnå systoliske værdier på ca. 140 mmHg. Imidlertid har der været bekymringer om, at den intensive blodtryknedsættelse var ubehagelig og endda farlig for patienterne. Nu rapporteres patientrelaterede udfald i en ny publikation med fokus på ældre patienters oplevelse af behandlingen. Patienterne i den intensivt behandlede gruppe havde et ca. 15 mmHg lavere systolisk blodtryk, men der var ikke nogen forskel i den fysiske eller kognitive funktion, og heller ikke i adhærens til behandlingen.

Professor Michael Hecht Olsen, Syddansk Universitet, kommenter: »Den nye publikation er interessant, idet den understøtter hovedstudiets konklusion om en gavnlig effekt af en mere intensiv blodtrykssænkende behandling hos patienter med øget risiko for hjerte-kar-sygdom – også hos dem, som er ældre end 75 år. Man skal dog huske på, at man i SPRINT valgte at benytte et blodtryk, der var målt automatisk og uobserveret, hvilket er mere reproducerbart, fjerner meget af »white coat-effekten« og giver systoliske værdier, der er ca. 10 mmHg lavere end det traditionelle klinikblodtryk. Dette betyder, at man egentligt har sammenlignet effekten af systolisk blodtryksreduktion til ca. 131 vs. 146 mmHg. Derfor mener jeg, at den egentlige konklusion af SPRINT-studiet og det aktuelle substudium er, at intensiv blodtryksbehandling stilende mod et klinikblodtryk < 130 mmHg sammenlignet med en blodtryksbehandling stilende efter et klinikblodtryk < 150 mmHg er bedre til at forebygge alvorlige hjerte-kar-tilfælde uden påviselige gener for patienterne, hvis patienterne har grad 1-2-hypertension med høj risiko for hjerte-kar-sygdom. Dette resultat er mest overraskende hos de patienter, der var ældre end 75 år, og skyldes sandsynligvis, at man screenede for ortostatisk hypotension og netop benyttede automatisk uobserveret blodtryksmåling, som var tættere på den enkelte patients hjemmeblodtryk. Konklusionen bliver derfor, at det er både gavnligt og sikkert at sænke det systoliske klinikblodtryk til 130 mmHg hos ældre patienter med grad 1-2-hypertension, hvis man måler blodtrykket omhyggeligt, screener for ortostatisk hypotension og kan opnå det uden polyfarmaci«.

Berlowitz DR, Foy CG, Kazis LE et al. Effect of intensive blood-pressure treatment on patient-reported outcomes. N Engl J Med 2017;377:733-44. (pdf)

Interessekonflikter: MHO har modtaget et femårigt klinisk forskningsstipendium fra NOVO Nordisk Fonden, har holdt foredrag for læger sponsoreret af AstraZeneca og Servier, siddet i advisory board for Boehringer Ingelheim og fået betalt kongresdeltagelse af Servier.