Skip to main content

Intensiv terapi af hæmatologiske patienter

Tobias Magid1, Nicolai Haase1, Jakob Steen Andersen1, Ove Juul Nielsen2 & Jan Bonde1 1) Intensiv Terapiklinik 4131, Rigshospitalet 2) Hæmatologisk Klinik 4042, Rigshospitalet

23. mar. 2012
2 min.


Introduktion

Denne artikel opgør behandlingsresultater for hæmatologiske patienter, der var indlagt på Rigshospitalets Intensiv Terapiklinik 4131 i perioden fra 2005 til 2010 og beskriver, med reference til internationale publikationer, udviklingen i behandling og en pragmatisk strategi for visitation til intensiv terapi.

Materiale og metoder

Vi gennemførte et retrospektivt kohortestudie af samtlige patienter med malign hæmatologisk lidelse, der havde været indlagt på Intensiv Terapiklinik 4131 gennem en seksårig periode.

Resultater

I alt 320 patienter med malign hæmatologisk lidelse blev indlagt til intensiv terapi. Mand-kvinde-ratioen var to til en, og medianalderen var 59 år. Knap halvdelen havde leukæmi. 29% malignt lymfom, 14% myelomatose og 8% myelodysplastisk syndrom. Den mediane indlæggelsestid var på seks døgn. En fjerdedel var indlagt i over to uger. 88% blev mekanisk ventileret. 72% fik vassopressorbehandling. Den mediane Simplified Acute Physiology Score (SAPS II) var 58. For den samlede gruppe var intensiv terapi-afsnit (ITA)-mortaliteten og etårsmortaliteten henholdsvis 44% og 77%. Patienter, der var under 20 år, havde en signifikant lavere ITA og etårsmortalitet end den øvrige gruppe. For patienter i alderen 20-80 år var risikoen for død uafhængig af alder. Patienter med myelodysplastisk syndrom havde den højeste mortalitet - både efter 90 dage (75%) og 365 dage (96%). ITA-mortaliteten hos patienter med hæmatologisk sygdom var tre gange højere end hos den øvrige gruppe af akut indlagte patienter på Intensiv Terapiklinik 4131 (44% versus 13%). Etårsmortaliteten blandt de hæmatologiske patienter var 77% mod 33% hos gruppen af øvrige indlagte ITA-patienter.

Konklusion

Trods fremskridt er dødeligheden hos hæmatologiske patienter på intensivafsnit flerfold højere end hos de øvrige patienter, der behandles på ITA. Der mangler fortsat valide redskaber til at sondre mellem dem, som får gavn af intensiv behandling, og dem for hvem overflytning er nyttesløs. En patient ud af fem er i live efter et år. I vore øjne tilsiger det, at hæmatologiske patienter skal tilbydes intensiv terapi på lige fod med andre patienter. Det er dog et alvorligt problem, at vi mangler viden om funktionsniveau og livskvalitet hos dem, som overlever. Der er behov for followupundersøgelser for at klargøre dette.

Danish medical JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2012;59(3):A4395