Skip to main content

Interventionsradiologi

Overlæge Poul Erik Andersen & overlæge Sten Langfeldt

14. mar. 2008
3 min.


Interventionsradiologi (IR) er minimalt invasive behandlinger, som udføres under vejledning af radiologiske modaliteter som røntgengennemlysning, computertomografi (CT), ultralydskanning eller magnetisk resonans (MR)-skanning. IR har fået tiltagende udbredelse, da procedurerne generelt er patientvenlige og selektive indgreb, der kun er behæftet med få komplikationer. De kan ofte udføres i lokal analgesi, og patienterne har almindeligvis kortere indlæggelsestid og rekonvalescens end efter tilsvarende konventionelle kirurgiske behandlinger. Derfor er der også ofte økonomiske fordele ved IR. Dertil kommer, at metodikkerne i de senere år er udviklet parallelt med den teknologiske udvikling. IR er således ofte et alternativ til omfattende kirurgiske indgreb. Dette har medført, at visse IR-procedurer helt har erstattet kirurgi, som f.eks. embolisering af pulmonale arteriovenøse malformationer og angioplastik på nyrearterierne. I andre tilfælde vil IR, hvis det er teknisk muligt, være førstevalget som f.eks. ved torakal aorta descendens-aneurisme, traumatisk aortaruptur, type B-aortadissektion, infrarenalt aortaaneurisme, embolisering af (pseudo)aneurismer på visceral- og cerebrale arterier og angioplastik på aorta og iliacaarterierne. IR spiller desuden en væsentlig rolle ved nogle akutte tilstande som f.eks. arterielle blødninger/ruptur, hvor embolisering eller endoproteseanlæggelse kan være livreddende.

IR er et bredt fagområde, der har relationer til mange specialer og omfatter f.eks. endovaskulær behandling af karstenoser, aneurismer, dissektioner, blødninger, trombolyse, emboliseringer og fremmedlegemefangst samt drænager, tumorablation, biopsitagninger, vertebroplastik, transjugular intrahepatisk portosystemisk shunt, perkutan nefrostomi samt centrale venekateter- og cavafilteranlæggelser.

Et tværfagligt samarbejde og en grundig patientinformation om behandlingsmulighederne, herunder om fordelene og ulemperne ved de mulige behandlingstilbud, er væsentligt for valg af den optimale behandling til den enkelte patient.

Nogle IR-behandlinger er komplicerede og kræver betydelig ekspertise og erfaring i anvendelse af billedmodaliteterne, kendskab til procedurerne og til anvendelse af interventionsmaterialerne. IR er et hastigt voksende fagområde og er nu det største radiologiske fagområde. I mange europæiske lande er det et defineret selvstændigt speciale. Dansk Forening for Interventionel Radiologi (DFIR) har til formål at fremme den interventionelle radiologi i Danmark ved uddannelse, forskning og information [1]. På europæisk plan varetages disse interesser af Cardiovascular and Interventionel Radiological Society of Europe (CIRSE) [2]. IR-organisationerne har haft en betydelig medlemsfremgang igennem de senere år, og der er nu ca. 2.500 medlemmer af CIRSE, som dermed er den største IR-organisation i Europa. Den har siden 1985 afholdt årlige kongresser i skiftende europæiske byer i de senere år med omkring 5.000 deltagere og 1.000 indsendte foredrag. CIRSE-kongressen kommer til Danmark for første gang i 2008 og vil blive afholdt den 13.-17. september i Bellacentret, København. Dette vil blive det hidtil største radiologiske kongresarrangement i Danmark. Interventionel onkologi (kemoembolisering og ablation) er i hastig udvikling i mange lande og udgør et omfattende forskningspotentiale, og vil derfor indtage en fremtrædende plads på kongressen. Som nyt vil der blive fokus på ikkeinvasiv kardiagnostik. Med udviklingen af multi detector -CT-skannere og høj-Tesla-MR-skannere har disse modaliteter fundet stigende anvendelse inden for bl.a. koronardiagnostikken. Der vil desuden i forbindelse med udstillingen blive afholdt sessioner for patientforeninger, andre lægfolk og pressen, hvor der vil det blive vist, hvilke behandlingstilbud man med IR kan tilbyde forskellige patientgrupper (Figur 1 ).



Korrespondance: Poul Erik Andersen , Radiologisk Afdeling, Odense Universitetshospital, DK-5000 Odense C. E-mail: anders1@dadlnet.dk

Interessekonflikter: Ingen



Referencer

  1. Dansk Forening for Interventionel Radiologi. www.dfir.dk/ jan 2008.
  2. Cardiovascular and Interventionel Radiological Society of Europe www.cirse.org/ jan 2008.