Skip to main content

Kimærismeanalyse og graftafstødning efter allogen hæmatopoietisk celletransplantation med nonmyeloablativ konditionering

Læge Tania Nicole Masmas: Forf.s adresse: Allo-HCT Laboratoriet, Hæmatologisk Klinik, Afsnit 4041, Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, DK-2100 København Ø. E-mail: masmas@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 26. februar 2009, kl. 10.00, Auditoriet i bygning 93, Rigshospitalet, København. Bedømmere: Anders Elm Pedersen, Jonas Mattsson, Sverige, og cand.scient Mehmet Uzunel, Sverige. Vejledere: Arne Svejgaard, Lars L. Vindeløv, cand.scient Hans O. Madsen og Søren Lykke Petersen.

6. feb. 2009
2 min.

Ph.d.-afhandlingen er udført i Allo-HCT-laboratoriet, Hæmatologisk Klinik og Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet.

Allogen hæmatopoietisk celletransplantation (HCT) er kurativ ved flere hæmatologiske sygdomme. I denne afhandling bliver der fokuseret på en ny behandlingsmodalitet, minitransplantation, hvor reduceret konditionering bestående af lavdosis radiokemoterapi medfører mindre toksicitet, men afstødningsraten af donorcellerne er til gengæld forøget i forhold til ved HCT med myeloablativ konditionering. Det kurative princip ved minitransplantation er graft versus tumor-effekten. Forholdet mellem recipient og donorceller bestemt ved kimærismeanalyse er et vigtigt redskab ved opfølgning af patienterne.

Formålet med projektet var at implementere og evaluere en højopløselig real time -kvantitativ polymerasekædereaktion (RQ-PCR)-metode til kimærismeanalyse og at analysere afstødningsepisoder efter mini-transplantation i en kohorte af danske patienter med hæmatologiske lidelser.

Implementering af RQ-PCR-baseret kimærismeanalyse med en forbedret detektionsgrænse var vellykket, og resultaterne var sammenlignelige med resultater fra standardiseret kimærismeanalyse.

Lav donor-T-celle-kimærisme blev konfirmeret som risikofaktor for afstødning, og opbevaring af donorceller ved stuetemperatur blev identificeret som ny risikofaktor. Opbevaring af donorceller foregår nu ved 5° C.

Retransplantation efter afstødning med ny minitransplantation med forøget bestrålingsintensitet var veltålt, men med mindsket total og progressionsfri overlevelse i forhold til hos patienter uden afstødning. Vi fandt ingen effekt af pentostatin og donorlymfocytinfusion ved truende afstødning.