Skip to main content

Kliniske kriterier til at udelukke lungeemboli i skadestuen

Randomiseret forsøg med fokus på såkaldte PERC-kriterier til udelukkelse af lungeemboli viser en god prædiktion, men en dansk ekspert betvivler resultatet.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

5. mar. 2018
2 min.

Forkortelsen PERC står for pulmonary embolism rule-out criteria og betegner et score, der er baseret på otte elementer omfattende perifer iltsaturation, puls, alder, ensidig ødem af benet, hæmoptyse, nyligt traume eller operation, tidligere lungeemboli eller venetrombose og indtagelse af østrogener. PERC er blevet udviklet for at nedsætte antallet af pulmonale CT-angiografier, som er ressourcekrævende og udsætter patienten for strålebelastning. I et nyt randomiseret studie med næsten 2.000 patienter har man sammenlignet PERC med den sædvanlige diagnostiske strategi, som omfatter en klinisk risikovurdering, måling af D-dimerniveau efterfulgt af pulmonal CT-angiografi. Forfatterne konkluderer, at de to strategier er ligeværdige til udelukkelse af lungeemboli baseret på en tremånedersopfølgning, hvor man har registreret udvikling af dyb venetrombose eller lungeemboli.

Overlæge Jørn Dalsgaard Nielsen, Frederiksberg og Bispebjerg Hospital kommenterer: »Med kliniske algoritmer til vurdering af mistanke om lungeemboli og dyb venetrombose kan man kategorisere mistanken som høj, intermediær eller lav, men ingen algoritmer har tilstrækkelig høj prædiktiv værdi til at man kan be- eller afkræfte diagnosen. Ved lav klinisk sandsynlighed kombineret med normalt D-dimerniveau kan man udelukke venøs tromboemboli med acceptabel sikkerhed, idet den negative prædiktive værdi af den samlede vurdering da er tæt på 100%.

I det citerede studie fandt man, at PERC-score ikke var signifikant ringere end sædvanlig diagnostisk strategi, men det skyldes, at prævalensen af lungeemboli i den undersøgte patientgruppe kun var 2%, hvilket er langt under, hvad man ser på hospitalernes akutte modtageafsnit. I tidligere undersøgelser med en mere realistisk prævalens på ≥ 20% har PERC-score ikke givet mere sikker vurdering end f.eks. Vienna-score og Wells-score, og forfatterne af disse studier har derfor advaret mod at bruge PERC-score som eneste diagnostiske værktøj til udelukkelse af lungeemboli. Kliniske scoringssystemer til vurdering af mistanke om venøs tromboemboli bør fortsat anvendes i kombination med bestemmelse af D-dimer«.

Freaund Y, Cachanado M, Aubry A et al. Effect of the pulmonary embolism rule-out criteria on subsequent thromboembolic events among low-risk emergency department patients. JAMA 2018;319:559-66.

Interessekonflikter: ingen