Skip to main content

Kontinuerlig EEG-monitorering på intensivafdeling

Dansk Selskab for Klinisk Neurofysiologi

2. jun. 2014
2 min.

Mange patienter på intensivafdelinger har upåagtede nonkonvulsive epileptiske anfald (NKA). Dette kan påvises ved elektroencefalografi (EEG), men anfaldsaktiviteten er ofte intermitterende, og diagnosen kan da kun stilles ved langvarig EEG-overvågning, benævnt continuous EEG (cEEG). Afhængigt af typen af intensivafdeling har man ved cEEG fundet, at 8-48% af patienterne har NKA. Ofte findes vedvarende eller gentagne anfald svarende til en nonkonvulsiv status epilepticus (NKSE) [1]. NKSE optræder dels hos patienter, der ikke vågner op efter tilsyneladende velbehandlet konvulsivt anfald, dels er det en vigtig differentialdiagnose hos patienter med uafklaret koma (se figuren).

I Danmark har EEG traditionelt set kun kunnet tilbydes på hverdage i dagtiden, dvs. ca. 20% af ugens timer. Den øvrige del af ugen har man været henvist til at behandle patienterne ud fra en klinisk formodning om, at der forelå NKSE. Dette kunne føre til såvel over- som underbehandling.

Til at imødegå disse udfordringer anvender flere og flere centre i USA og nu også Europa cEEG [2]. En sådan overvågning kan strække sig over flere døgn og bidrage til titrering af en effektiv behandling. cEEG har været anvendt på Aarhus Universitetshospital siden 2007 til neurokirurgiske intensivpatienter. cEEG-optagelserne er blevet påbegyndt på hverdage i dagtiden og har normalt fortsat i 24 timer, enkelte gange i flere døgn. Det optagne EEG er i dagtiden løbende blevet telemedicinsk vurderet af speciallæger i klinisk neurofysiologi.

Af 208 patienter monitoreret over en treårig periode fandtes 23 (11%) at have NKA, heraf 22 NKSE. Herved er resultaterne af de udenlandske undersøgelser [1] blevet bekræftet i en dansk undersøgelse.

Der er sidenhen på Aarhus Universitetshospital etableret mulighed for cEEG på neurologiske intensivpatienter, og et vagtberedskab for udvidet monitoreringsperiode er under etablering. I foråret 2013 indførtes cEEG på Rigshospitales neurointensive afsnit. Her overvåges voksne og børn med uafklaret bevidstløshed. Undersøgelserne kan påbegyndes døgnet rundt, og der er konstant en speciallæge i klinisk neurofysiologi på rådighedsvagt.

Kurverne bedømmes mindst tre gange i døgnet. Et survey blev udført blandt henvisende klinikere (n = 51) efter de første seks måneder; 48 fandt, at cEEG var et vigtigt diagnostisk redskab. cEEG fandtes at have indflydelse på klinisk beslutningstagen hos 96% af patienterne. cEEG-funktionen på Rigshospitalet udbygges aktuelt til at dække flere afdelinger.

KORRESPONDANCE: Martin Fabricius, Klinisk Neurofysiologisk, Klinik, Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø. E-mail: fabricius@dadlnet.dk

INTERESSEKONFLIKTER: Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk

Referencer

LITTERATUR

  1. Friedman D, Claassen J, Hirsch LJ. Continuous electroencephalogram monitoring in the
    intensive care unit. Anesth Analg 2009;109:506-23.

  2. Laroche SM, red. Handbook of ICU EEG monitoring. Demos Medical, 2013.