Skip to main content

Kort nyt

Redigeret af læge Claudio Csillag, claudio@dadlnet.dk

3. nov. 2005
6 min.

Testsæt for blod i fæces sendt med posten er effektivt i coloncancerscreening> J Natl Cancer Inst

Postafsendelse af screeningssæt til undersøgelse af fæces for blod samt opfordringer til at udføre testen er en effektiv kombination til at få flere personer undersøgt for coloncancer. Dette er en af konklusionerne på et prospektivt og randomiseret forsøg publiceret i maj måned i Journal of the National Cancer Institute.

Timothy Church og kolleger fra University of Minnesota testede en direct mail-strategi blandt beboere i et landdistrikt, hvor der i forvejen var en oplysningskampagne i gang om screening for coloncancer. 1.451 tilfældige personer på 50 år eller ældre blev randomiseret i tre grupper. Den ene fik tilsendt et spørgeskema vedrørende anvendelse af screeningsmetoder for coloncancer; den anden fik spørgeskemaet og screeningssættet; og den tredje gruppe fik spørgeskemaet, screeningssættet og påmindelser om at bruge sættet, samt evt. et ekstra sæt. Før studiestart var 59% af personerne blevet testet for coloncancer (21% med fæces for blod, 38% med enten sigmoideoskopi, koloskopi eller røntgen af colon).

Efter et år fik 1.395 personer et nyt spørgeskema. Blandt de patienter, der havde fået screeningssættet med påmindelserne, blev 23% flere testet end før studiestarten, mens øgningen i screeningsraten var på 17% og 1,5% blandt de patienter, der henholdsvis fik sættet uden påmindelser og dem, som kun fik spørgeskemaet.

»Ovenstående arbejde støtter den metodologi, som er brugt i danske screeningsforsøg, hvor repræsentative befolkningsgrupper på Fyn blev inviteret hvert andet år og rykkerbrev blev udsendt ved manglende svar efter seks uger. Deltagelsesprocent var på 67«, kommenterer pensioneret overlæge Ole Kronborg fra Kirurgisk Afdeling A, Odense Universitetshospital.

Church TR, Yeazel MW, Jones RM et al. A randomized trial of direct mailing of fecal occult blood tests to increase colorectal cancer screening. J Natl Cancer Inst 2004;96:770-80.

Uracil-tegafur øger overlevelsen efter lobektomi
> New Engl J Med

Det er tidligere vist, at adjuverende kemoterapibehandling med uracil-tegafur (UFT) til patienter opereret radikalt for stadium I-III ikkesmåcellet lungecancer signifikant øger overlevelsen i forhold til en kontrolgruppe. I en subgruppeanalyse fandt man, at specielt patienter med adenocarcinom, hovedsagligt stadium I, havde en langt bedre overlevelse end kontrolgruppen.

I studie NEJM fra april fandt forskere, at adjuverende kemoterapi med UFT i 24 måneder signifikant øgede den totale overlevelse efter radikal operation for stadium I (T1N0M0 og T2N0M0)-adenocarcinom i lungerne.

Deltagerne blev randomiseret til enten behandling med i gennemsnit 200 mg tegafur og 448 mg uracil pr. dag i 24 måneder eller til en kontrolgruppe. Data blev opgjort på 426 patienter i behandling og 399 patienter i kontrolgruppen. Alle patienter, fraset én i hver gruppe som fik foretaget pneumonektomi, havde fået foretaget lobektomi ca. fire uger forud for randomiseringen. Mediane opfølgning var ca. 73 måneder i begge grupper. Komplians var ca. 80% efter seks måneders behandling faldende gradvis til ca. 61% efter 24 måneders behandling. Ved sidste follow-up var 65 patienter fra UFT gruppen og 89 patienter fra kontrol gruppen døde, hvilket var signifikant forskelligt. Toksisk effekt af UFT, som medførte behandlingsstop, opstod hos 2% af de behandlede.

Femårs-overlevelsen blandt patienter med T2-sygdom (263 patienter) var signifikant højere i UFT-gruppen 85% vs. 74%, mens der blandt patienter med T1-sygdom ikke fandtes nogen forskel mellem grupperne.

Kamma Bertelsen, Onkologisk Afdeling R, Odense Universitetshospital, kommenterer: »Studiet er meget interessant. Det demonstrerer en signifikant forbedring af overlevelsen for stadium 1-lungecancer med adenokarcinom med en simpel og ikke særlig toksisk behandling. Tegafur er afprøvet i Danmmark ved bl.a. gastrointestinal cancer. Det gives som kapsler og har beskedne bivirkninger.«

Kato H, Ichinose Y, Ohata M et al. A randomized trial of adjuvant chemotherapy with uracil-tegafur for adenocarcinoma of the lung. New Engl J Med 2004;350:1713-21.

Prænatal kokaineksponering påvirker barnets intelligens
> JAMA

Fostres eksponering med kokain kan associeres til langtidspåvirkning af nogle intellektuelle funktioner men ikke til barnets intelligenskvotient, ifølge en prospektiv undersøgelse publiceret i maj i Journal of the American Medical Association.

Lynn Singer fra Case Western Reserve University i Cleveland, Ohio, og kolleger selekterede 415 konsekutive børn ud af en befolkningsgruppe med høj risiko for kokainmisbrug. Screening blev foretaget via forældreinterview, samt urin- og mekoniumbiokemi. Blandt de børn, der overlevede, blev 190 kokaineksponerede børn og 186 ikkeeksponerede børn fulgt i fire år.

Der var ingen forskel i intelligenskvotient mellem de to grupper, ifølge Wechsler Preschool and Primary Scales of Intelligence-R score, og heller ikke på verbal- eller funktionsscores. Prænatal eksponering korreleredes dog til små men signifikant lavere scores i visuelle og spatielle funktioner, samt aritmetik og generelt kendskab. Prænatal eksponering korreleredes også med en lavere sandsynlighed for en intelligenskvotient, der er over gennemsnittet.

Ifølge forfatterne var hjemmemiljøets kvalitet den stærkeste prædiktor for de målte endepukter. »Eksponerede børn, som havde et godt hjemmemiljø (bortadopterede eller i pleje), havde scores svarende til ikkeeksponerede børn«, skriver de.

»Flertallet af de gravide i begge grupper havde lav indkomst (98 procent) og var af afrikansk afstamning (82 procent). De eksponerede børn var alle eksponerede for kokain, men de var også mere eksponerede for tobak, alkohol og cannabis. Deres gestationsalder, fødselsvægt, fødselslængde og hovedomfang var lavere end hos ikkeeksponerede børn. Studiet viser, at kokainmisbrug under graviditeten er skadeligt, og at gode opvækstvilkår i nogen grad kan kompensere for kokains skadelige virkning på fostret. Denne sidste konklusion hviler dog på et ret lille undersøgelsesmateriale«, skriver Merete Nordentoft, Bispebjerg Hospital.

Singer LT, Minnes S, Short E et al. Cognitive outcomes of preschool children with prenatal cocaine exposure. JAMA 2004;291:2448-56.

Mutationer korreleres med klinisk respons ved ikke-småcellet lungecancer
> New Engl J Med

Det er måske snart muligt på forhånd at identificere, hvilke patienter med ikkesmåcellet lungecancer, der vil respondere på gefitinib (en tyrosinkinasehæmmer). Forskere fra bl.a. Harvard Medical School har fundet mutationer i den del af tumors genom, der koder for vækstfaktor-receptor-EGF-R, mutationer, som er stærkt korreleret til behandlingsrespons blandt ellers behandlingsrefraktære tumorer. Resultaterne blev publiceret i maj i New England Journal of Medicine.

Gefitinib er ifølge forfatterne kendt for at have antitumoreffekt hos godt og vel 10% af de behandlede patienter. Forfatterne undersøgte præterapeutiske biopsier hos ni patienter, som havde effekt af gefitinib og på s yv patienter, som ikke responderede på behandlingen, samt 25 kontrolpatienter, som ikke blev behandlet med præparatet.

Otte ud af ni gefitinib-følsomme patienter havde mutationer i Epidermal Growth Factor Receptor (EGF-R)-genet, på kromosom 7. Der blev konstateret forskellige mutationer, herunder ombytning af aminosyrer. Ingen af de syv patienter, som ikke responderede på gefitinib, havde mutationer i genet. Desuden havde to ud af de 25 kontrolpatienter de samme mutationer i genet. Forfatterne kunne underbygge sammenhængen i et in vitroforsøg, hvor mutationerne kunne korreleres til øget gefitinib-sensitivitet.

»For danske lungecancerpatienter er gefitinib kun tilgængeligt, hvis de deltager i et af to lodtrækningsforsøg, der sammenligner stoffet med docetaxel henholdsvis med best supportive care. Sundhedsstyrelsen har simpelt hen ikke ønsket generel godkendelse af behandlingen, før positive resultater fra disse forsøg foreligger«, kommenterer Kell Østerlind, Onkologisk Afdeling, Amtssygehuset i Herlev. »Nye prædiktive test baseret på DNA-microarrays eller på fluorescens in situ hybridisering (FISH)-farvede biopsier vil næppe være kommercielt tilgængelige meget før, vi har resultaterne af de kliniske forsøg, men de lovende resultater bærer klart vidnesbyrd om, at fremtidens valg af behandling kræver store, velpræparerede og repræsentative vævsprøver.«

Lynch TJ, Bell DW, Sordella R et al. Activating mutations in the epidermal growth factor receptor underlying responsiveness of non-small-cell lung cancer to gefitinib. N Engl J Med 2004;350:2129-39.