Skip to main content

Kort nyt

Redigeret af læge Claudio Csillag, claudio@dadlnet.dk

1. nov. 2005
6 min.

Ugeskrift for Læger · 6. oktober 2003, nr. 41Sertralin hjælper børn og unge mod depression

> JAMA

Behandling med sertralin, en selektiv serotonin reuptakehæmmer (SSRI), kan være et effektivt præparat mod moderat til svær depression hos børn og unge, ifølge en artikel publiceret i august i JAMA (Journal of the American Medical Association). Resultaterne viser, at patienter, som blev behandlet med sertralin, udviste en signifikant klinisk bedring i forhold til patienter, som blev behandlet med placebo.

Ifølge hovedforfatteren Karen Wagner fra University of Texas Medical Branch (Galveston, Texas), drejer det sig om den hidtil største dobbeltblindt randomiserede undersøgelse vedrørende depression hos børn og unge, som viser positiv effekt af præparatet i denne patientgruppe.

»Talrige undersøgelser af tricykliske antidepressiva har ikke vist signifikant effekt over placebo i behandlingen af depression hos børn og unge«, kommenterer Per Hove Thom-sen, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Risskov. »Derimod viser nu flere undersøgelser af SSRI-præparater, at disse antidepressiva har en siginifikant bedre effekt end placebo til både børn og unge med depression, om end en høj placebo-virkning gør sig gældende i undersøgelserne«.

I alt deltog 376 børn og unge mellem 6 og 17 år i projektet. I alt 189 børn behandledes med sertralin, mens de andre fik placebo. Behandlingsperioden var på ti uger. Efter tre uger kunne en bedring konstateres ved 5 af 17 punkter på Children's Depression Rating Scale - Revised (CDRS-S), herunder irritabilitet, lavt selvværd og hypoaktivitet. Der var dog ingen forskel på suicidale tanker grupperne imellem.

»Depressionsdiagnosen kan hos nogle børn være vanskeligere at stille end hos voksne, og behandlingen med medicin bør ske efter udredning hos eller i samråd med speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri«, konkluderer Per Hove Thomsen.

Wagner KD, Ambrosini P, Rynn M et al. Efficacy of Sertraline in the Treatment of Children and Adolescents With Major Depressive Disorder: Two Randomized Controlled Trials. JAMA 2003;290:1033-41.

»Genchips« afslører genforskelle hos lepra-patienter

> Science

Gene array-teknikker, hvor ekspressionen af flere tusinder gener undersøges samtidig, kan med præcision klassificere lepra-patienter i kendte kliniske grupper, ifølge en artikel publiceret i september måned i Science.

Forskere fra University of California i Los Angeles og kollegaer fra forskningscentre i Tyskland, Japan, Brasilien og USA undersøgte, hvilke gener der udviser øget aktivitet og som kan korreleres med en større proteinproduktion blandt patienter, som lider af enten den tuberkuloide eller den lepromatøse form af lepra.

Den tuberkuloide form udvikles ofte hos patienter med en stærk cellulær immunitet, og udviklingen har tit et subklinisk forløb. Lepromatøs lepra er forbundet med en ringe cellulær immunitet og præsenterer sig med udbredte symptomer i hud, slimhinder og knogler.

Forskerne undersøgte hudbiopsier fra seks patienter med tuberkuloid lepra og fra fem patienter med lepromatøs lepra. Derefter anvendte de functional genomics-teknikken, hvor oprenset messenger RNA fra vævsprøverne tilsættes en keramisk chip.

Resultatet var, at gener fra patienterne med lepromatøs lepra havde nogle fælles aktivitetsmønstre, som var karakteriseret ved en øget aktivitet af gener forbundet med den humorale immunitet. Blandt leprapatienter med den tuberkuloide form havde fem ud af seks patienter et andet genetisk mønster, som kunne forbindes med den cellulære immunitet. Den sjette patient havde en genetisk profil, som lignede profilen hos patienterne fra den første gruppe; denne patients journalnotater og biopsi blev revideret, og forskerne opdagede derefter, at patienten ikke havde den tuberkuloide form, men derimod den lepromatøse form af lepra.

»Genekspressionprofiler kan være nyttige til at identificere kliniske former af sygdommen«, skriver forskerne.

Jørgen Olsen fra Institut for Medicinsk Biokemi og Genetik, Københavns Universitet, skriver: »Arbejdet er et godt eksempel på, hvorledes DNA-array-teknikken trænger sig på i den kliniske diagnostik i disse år, men den viser også det dilemma, der ligger i problematikken: Hvordan afgør man, hvilken diagnostisk metode der er bedst, når den nye metode bygger på den gamles forudsigelser?«

Bleharski JR, Li H, Meinken C. Use of Genetic Profiling in Leprosy to Discriminate Clinical Forms of the Disease. Science 2003;301:1527-30.

Oversigtsartikler om diabetes er upålidelige

> BMJ

Resultaterne fra de væsentligste undersøgelser om diabetes inden for de sidste 25 år er blevet videregivet til lægerne på en ufuldendt og upræcis måde, skriver forfatterne i en gennemgang af 35 oversigtartikler om type 2-diabetes. Gennemgangen blev publiceret i august i BMJ.

Allen Shaughnessy (Penn State University School of Medicine, Pennsylvania, USA) og David Slawson (University of Virginia, Charlottesville, USA) undersøgte, hvordan hovedkonklusionerne fra United Kingdom Prospective Diabetes Study (UKPDS) blev videregivet til læger.

Blandt andet observerede de, at kun seks artikler havde oplysninger om, at tæt blodsukkerkontrol ingen effekt havde på mortalitet; at kun syv artikler nævnte, at behandling med metformin kan korreleres til en lavere mortalitet; og at kun fem artikler nævnte, at diabetikere med forhøjet blodtryk fik mere gavn af en hensigtsmæssig blodtrykskontrol end af en effektiv blodsukkerkontrol.

Desuden fandt forfatterne, at ingen af oversigtsartiklerne pegede på, at behandling af overvægtige type 2-diabetes-pa-tienter med insulin eller sulfonylurinstoffer ingen effekt har på mikro- eller makrovaskulære komplikationer.

De 35 oversigtsartikler blev publiceret i førende tidsskrifter eller i lærebøger mindst to år efter de vigtigste resultater fra UKPDS kom frem. Denne prospektive undersøgelse startede i 1977 og omfattede i alt ca. 4.000 type 2-diabetes-patienter, som blev fulgt i gennemsnitligt 11 år. En liste med de 35 oversigtsartikler er tilgængelig på BMJs website (www.bmj.com).

»Dette arbejde præciserer vigtigheden af at læse originalarbejder frem for oversigtsartikler skrevet af en enkelt person«, kommenterer Elisabeth Mathiesen fra Endokrinologisk Klinik, Rigshospitalet. »MTV-rapporten om diabetesbehandling i Danmark offentliggøres i den nærmeste fremtid og er en kritisk gennemarbejdet oversigt udarbejdet af en gruppe kompetente personer og forventes at undgå ovennævnte fælder«.

Shaughnessy AF, Slawson DC. What happened to the valid POEMs? A survey of review articles on the treatment of type 2 diabetes. BMJ 2003;327:266-70.

Ny tumormarkør for aggressiv ovarie- og uteruscancer

> Lancet

En kendt mediator for cellemigration - L1-adhæsionsmolekylet - kan identificere ovarie- og uteruskarcinompatienter med en dårlig prognose. Molekylet kan tillige identificere patienter med høj risiko for recidiv af deres cancer.

Dette er hovedkonklusionerne af et retrospektivt studie med 58 ovariecancerpatienter og 72 patienter med endometriecancer. Studiet blev publiceret i september i The Lancet.

Ifølge forfatterne er den serøse og papillære form af ovarie- og uterustumorer forbundet med udbredte metast aser, mens den endometrioide form af uterustumoren har en langt bedre prognose. Prognosen for begge typer tumorer er baseret på bl.a. stadiering og histologi i henhold til kriterier fra International Federation of Gynaecology and Obstetrics.

»Disse variable er ikke optimale, idet patienter med lignende kliniske og patologiske vurderinger tit har forskellige kliniske forløb«, skriver Peter Altevogt fra German Cancer Research Centre (Heidelberg) sammen med kollegaer fra Tyskland og Israel. »Derfor er det relevant at identificere biologiske faktorer, der er forbundet med tumoraggressivitet«.

Forskerne identificerede L1-adhæsionsmolekylet i curettage- og biopsimateriale fra kvinder, der blev undersøgt og behandlet for disse tumorer. Vævsprøverne blev fremskaffet fra sygehusenes arkiver. Forskerne observerede, at L1 var til stede i 20 ud af 72 patienter med cancer uterii og i 48 ud af 58 med cancer ovarii. Blandt cancer ovarii var L1 oftest til stede i de aggressive former. Forskerne observerede også, at L1 sædvanligvis udelukkende var lokaliseret i tumorens grænseområde.

Efter analyser af L1-fordeling i patientundergrupper, kunne forfatterne konkludere, at L1 ikke var associeret med tumorens histologiske klassifikation, men derimod med dens udbredning på diagnosetidspunktet.

»L1-ekspressionen, som den er beskrevet i artiklen, synes ikke at give yderligere oplysninger i forhold til den almindelige patologiske vurdering per- og postoperativt«, kommenterer Ben Vainer, Patologiafdelingen, Rigshospitalet. »Forfatterne synes at lave en cirkelslutning, idet prognosen for stadium 3 og 4 er naturligt dårligere end for stadium 1 og 2. Der ligger imidlertid interessante perspektiver i at anvende en markør for metastaseringen af cancerceller i opfølgningen af patienter med de nævnte cancertyper, som måske kan vise sig at være bedre end fx CA-125«.

Fogel M, Gutwein P, Altevogt P. L1 expression as a predictor of progression and survival in patients with uterine and ovarian carcinomas. Lancet 2003; 362:869-75.