Skip to main content

Kritisk sygdom som følge af COVID-19 i USA

De kritisk syge patienter, som udviklede akut respiratorisk distress-syndrom, havde høj mortalitet til trods for mekanisk ventilation.

Foto: NIAID
Foto: NIAID

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

23. mar. 2020
02 min

I takt med udbredelsen af epidemien med COVID-19 publiceres der løbende artikler, som beskriver patientserier fra forskellige lande. En af de nyeste artikler beskriver præsentation og sygdomsforløb hos 21 patienter, som blev indlagt på intensivafdelingen på Evergreen Hospital i Kirkland i Washington State i det nordvestlige USA, hvor de fleste sygdomstilfælde relateres til et udbrud på et nærliggende plejehjem. Patienterne blev inkluderet i perioden 20. februar til 5. marts. Den gennemsnitlige alder var 70 år (43-92 år), og 52% var mænd. 86% af patienterne havde mindst én kronisk sygdom med kronisk nyresygdom og hjertesvigt som de mest hyppigste (48% og 43%). På indlæggelsestidspunktet viste røntgenundersøgelse af thorax infiltrative forandringer hos 20 ud af de 21 patienter, mens ca. 30% havde pleuraeffusion. I alt 15 patienter havde brug for mekanisk ventilation, og otte af dem udviklede svær akut respiratorisk distress-syndrom i løbet af de første tre døgn. Den 17. marts var status, at 11 patienter (53%) var døde, to patienter (10%) kunne udskrives fra intensivafdelingen i bedring, mens otte (38%) stadig var på intensivafdeling og i kritisk tilstand.

Professor Anders Perner, Intensivafdelingen, Rigshospitalet, kommenterer: »Der er ingen tvivl om, at mange af patienterne med COVID-19, der bliver indlagt på intensivafdelingen, har svært hypoksisk respiratorisk svigt med behov for respiratorbehandling, og at en del af disse dør. Alder ser stadig ud til at være den bedste prognostiske markør for død, men en del patienter yngre end 60 år er blevet respiratorbehandlet på intensivafdelingerne i Lombardiet [National Coordination and Experience in Italy på www.esicm.org/resources/coronavirus-public-health-emergency/]. Der er dog få patienter under 60 år blandt de døde på afdelingerne i Lombardiet. Med flere og flere svært syge COVID-19-patienter i Danmark er det helt essentielt, at vi løbende får gode data fra både Danmark og fra andre lande i Europa, som potentielt er lidt længere i epidemien, end vi er«.

Arentz M, Yum E, Klaff L et al. Characteristics and outcomes of 21 critically ill patients with Covid-19 in Washington State. JAMA 19. mar 2020 (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: AP modtager fondsmidler fra Novo Nordisk Fonden.

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen