Skip to main content

Kronisk traumatisk diafragmahernie med displacerede abdominalorganer

Ugens billede.
Ugens billede.

Mille Bækdal Nielsen, e-mail: mille.baekdal.nielsen.02@regionh.dk, & Camilla Nøjgaard Ugeskr Læger 2016;178:V68030

26. sep. 2016
2 min.

En 44-årig mand blev henvist til udredning af forhøjede leverparametre. Han havde ingen symptomer. Toogtyve år tidligere havde han været udsat for en trafikulykke i udlandet og havde pådraget sig to costafrakturer. En UL-skanning viste en atypisk leverform, og man udførte derfor MR-skanning samt supplerende CT af thorax og abdomen og fandt derved et stort højresidigt diafragmahernie med indhold af tyndtarm (pil 1) og colon (pil 2) i højre hemithorax. Patienten blev efterfølgende henvist til en thoraxkirurgisk afdeling til kombineret torakotomi og laparotomi med indsættelse af Goretex-patch. Ved operationen fandt man en 8 × 6 cm stor defekt i diafragma, og både tyndtarmen, højre side af colon, galdeblæren og en atrofisk højre leverlap var displaceret til højre hemithorax.

Kronisk, traumatisk diafragmahernie er et velkendt omend sjældent fænomen, som oftest opstår som følge af stumpe traumer, enten iatrogene eller i forbindelse med trafikuheld [1]. Tilstanden kan lede til både iskæmi, nekrose og perforation. Da der er stor mortalitet og morbiditet forbundet med denne tilstand er tidlig diagnosticering vigtig [2]. I dette tilfælde var symptomatologien usædvanlig sparsom.

Publiceret på Ugeskriftet.dk: 26. september 2016

Interessekonflikter:

Referencer

Litteratur

  1. Eren S, Çiriş F. Diaphragmatic hernia: diagnostic approaches with review of the literature. Eur J Radiol 2005;54:448-59.

  2. Blitz M, Louie BE. Chronic traumatic diaphragmatic hernia. Thorac Surg Clin 2009;19:491-500.