Skip to main content

Kunstige sødemidler og helbredet

Systematisk review giver ikke klare konklusioner vedrørende helbredseffekter af kunstige sødemidler som erstatning for sukker.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

29. jan. 2019
2 min.

Kunstige sødemidler (KS) er tilsætningsstoffer, som smager sødt, men har meget mindre fysiologisk brændværdi end sukker. I mange år har der været en intens debat om, hvorvidt KS, som blandt andet bruges i sodavand, er gavnlige eller skadelige for helbredet. Randomiserede undersøgelser af emnet er svære at gennemføre, mens observationsstudier kan være påvirket af »reverse causation« – dette at især overvægtige personer med stort kalorieindtag vælger de kunstigt sødede produkter. Det største systematiske review til dato, som medtager 56 studier, herunder 35 observationelle, er netop blevet publiceret. Forfatterne undersøger udfald som kropsvægt, glykæmisk kontrol, spisevaner, blodtryk og udvikling af diabetes eller kræft. Hovedkonklusionen er, at der ikke er sikre sammenhænge mellem indtagelse af kunstige sødemidler og de undersøgte udfald.

Professor Christian Mølgaard, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet kommenterer: »Det er spændende, at der er lavet et så stort systematisk review, som prøver at belyse spørgsmålet; Virker det at erstatte tilsat sukker med KS? Det er til gengæld skuffende, hvor lidt klarhed en sådan stor artikel skaber. Seksoghalvtreds studier lyder af meget, men når de spredes ud over både børn og voksne og mange forskellige udfald, er der ikke mange studier til at belyse det enkelte udfald. De fleste interventionsstudier er korte og kan ikke sige noget om langtidseffekten. Der anvendes forskellige KS, som ikke nødvendigvis har samme effekt. Nogle studier er udført på normalvægtige, andre på overvægtige. Overordnet er der måske en lille gavnlig effekt på vægten hos overvægtige voksne samt en lille effekt på ændringen i BMI Z-score hos børn ved at erstatte tilsat sukker med KS. Da langtidseffekterne af at eksponere store grupper, herunder børn, for KS ikke er kendte, burde man i stedet lære børnene at drikke mere vand fra de er små. Dermed undgår man at vænne børnene til, at drikke skal være søde – det er billigt, uden kalorier og sikkert også godt for tandsundheden hos udsatte grupper. Store mængder af tilsat sukker specielt fra sodavand bør under alle omstændigheder undgås. Der mangler veltilrettelagte interventionsstudier af god kvalitet, der kører over flere år«."

Toews I, Lohner S, de Gaudry DK et al. Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies. BMJ 2019;364:k4718.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen