Skip to main content

Lægehelikopter reducerer tid fra 112-opkald til ankomst til højtspecialiseret center

When the Helicopter Emergency Medical System is airborne, time to treatment is significantly reduced.
When the Helicopter Emergency Medical System is airborne, time to treatment is significantly reduced.

Alexander Fjaeldstad1, Morten Hasager Kirk1, Lars Knudsen1, 2, Jesper Bjerring1 & Erika F. Christensen1

19. aug. 2013
3 min.

INTRODUKTION

Siden 2007 er der sket væsentlige strukturelle forandringer i forbindelse med planlægning af hospitalstilbuddene til borgerne i Danmark. En ny sygehusstruktur med samling af de akutte funktioner har medført, at antallet af akutsygehuse i Danmark er reduceret fra 44 til 21. Det betyder for borgerne i udkantsområderne længere afstand og længere transporttid til nærmeste akutsygehus i forbindelse med alvorlig akut sygdom og tilskadekomst. Øget indsats med præhospitale læger i form af akutlægebiler forkorter tiden til første lægelige behandling, enten på stedet eller undervejs til hospitalet, når akutlægebilen kører ambulancen i møde. Et forsøg med lægebemandet helikopter (Helicopter Emergency Medical Service (HEMS)) blev iværksat 1. juni 2011 i Region Midtjylland og Region Nordjylland med henblik på at forbedre den præhospitale indsats og det akutte tilbud til borgerne.

Formålet med dette studie var at evaluere effekten af HEMS på »Tid til læge«: tidsintervallet fra 112-opkaldet til patienten mødte første læge, samt tidsintervallet fra 112-opkald til patienten ankom til det relevante højtspecialiserede center (traumecenter eller perkutan koronarintervention (PCI)-center), »Tid til center« for patienter med akut myokardieinfarkt med ST-elevation (STEMI) eller for svært tilskadekomne patienter defineret som en Injury Severity Score (ISS) >15.

MATERIALER OG METODER

Studiet var et prospektivt kohortestudie med en matchet kontrolgruppe. For HEMS-patienter med STEMI eller svært kvæstede blev »Tid til læge« og »Tid til center« sammenlignet med geografisk matchede ambulancepatienter med de samme tilstande. »Tid til læge« blev defineret som tidsrummet fra 112-opkaldet til første gang, patienten blev tilset af en læge. »Tid til center« blev defineret som tidsrummet fra 112-opkaldet, indtil patienten ankom til det relevante højtspecialiserede center.

RESULTATER

Efter indførelsen af HEMS blev »Tid til center« for STEMI-patienter reduceret fra mediant 102 til 84 minutter. For svært kvæstede patienter blev tiden reduceret fra 322 til 97 minutter. »Tid til læge« blev også reduceret, hovedsageligt pga. øget antal og tilgængelighed af akutlægebiler, der nåede frem til patienterne før HEMS. I 56% af tilfældene blev HEMS ikke disponeret primært samtidig med ambulancen, men først efter ambulancens eller akutlægebilens ankomst til skadestedet, hvilket resulterede i en forsinkelse på gennemsnitligt 34 minutter.

KONKLUSION

Der fandtes både en reduktion i »Tid til læge« og »Tid til center« for STEMI- og svært kvæstede patienter i Region Midtjylland. Førstnævnte skyldes et øget antal samt ensartet visitation af akutlægbiler efter Dansk Indeks for Akuthjælp, der blev indført ved 112-opkald i maj 2011. HEMS har i perioden transporteret 567 patienter, hvilket har betydet færre lange transporter for både ambulance og akutlægebil, og dermed også øget tilgængelighed af akutlægebiler. Reduktionen i »Tid til center« kan tilskrives HEMS. Yderligere reduktion kan opnås ved tidlig disponering af HEMS i stedet for at vente, til første enhed er på stedet, ligesom der herved kan opnås potentiale for tidsgevinst i »Tid til læge«.

KORRESPONDANCE: Alexander Fjaeldstad, Peder Skrams Gade 50, 2. tv., 8200 Aarhus. E-mail: alefja@rm.dk

INTERESSEKONFLIKTER: .

DANISH MEDICAL JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2013;60(7):A4666.