Skip to main content

Lægemiddelsortiment i almen praksis

Læge Allan Buusman: Forf.s adresse: Svendsvej 1B, DK-2960 Rungsted Kyst. E-mail: abuusman@health.sdu.dk Forsvaret finder sted den 21. november 2006, kl. 14.00, Aarestrup Auditoriet, Klinikbygningen, Odense Universitetshospital, Odense. Bedømmere: Kirsten Ohm Kyvik, cand.pharm. Ebba Holme Hansen og Anders Håkansson, Sverige. Vejledere: Morten Andersen, Jakob Kragstrup og Beth Elverdam.

13. nov. 2006
2 min.

Ph.d.-afhandlingen udgår fra Forskningsenheden for Almen Praksis i Odense.

Afhandlingen fokuserer på praktiserende lægers lægemiddelsortiment, som kan defineres som de lægemidler, der bruges af en læge eller en praksis inden for en given tidsperiode.

Formålet med ph.d.-studiet var at udvikle og validere en ny metode til analyse af lægemiddelsortiment og undersøge, om det er muligt at klassificere lægepraksis som generelt bredt eller smalt udskrivende enheder. Det var endvidere målet at nå en dybere forståelse for, hvordan praktiserende læger vælger blandt lægemidler inden for en terapeutisk gruppe.

To farmakoepidemiologiske studier blev udført ved hjælp af data fra Syddansk Universitets Farmakoepidemiologiske Database samt Sygesikringsregistret for Fyns Amt.

Det tredje studie var baseret på semistrukturerede interview af 15 praktiserende læger.

Vi fandt signifikante forskelle mellem praktiserende lægers incidente og prævalente lægemiddelsortiment. Lægerne brugte fra en tredjedel til halvt så mange lægemidler til deres incidente patienter. Vi fandt stor variation i antallet af lægemidler, som praktiserende læger håndterer, og det var således muligt at klassificere lægerne som bredt eller smalt ordinerende. Kun antal af patienter og antallet af ældre tilknyttet praksis, kunne forklare variationen. Det empiriske materiale fra det kvalitative studie krystalliseredes i fire hovedtemaer: Prisbevidsthed, eksterne faktorer, interne faktorer og kompleksiteten i ordinationsprocessen. At vælge et lægemiddel i en terapeutisk gruppe, er udtryk for en reguleret og kompleks beslutningsproces med prisen på lægemidlet som en vigtig faktor.