Skip to main content

Lav komplians med et valideret system til skadestue-triage

Dorthea Christensen1, Nanna Martin Jensen2, Rikke Maaløe1, Søren Steemann Rudolph1, Bo Belhage1 & Hans Perrild2 1) Anæstesiologisk Afdeling Z, Bispebjerg Hospital, og 2) Endokrinologisk/gastroenterologisk Afdeling I, Bispebjerg Hospital

30. sep. 2011
3 min.

Introduktion

Bispebjerg Hospital har introduceret en tværfaglig teammodtagelse af potentielt kritisk syge og svært tilskadekomne skadestuepatienter, der kaldes Skadekald og Traumekald. Disse aktiveres på baggrund af et triage -system, der består af en række »primære kriterier« og Bispebjerg Early Warning Score (BEWS). »Primære kriterier« er tilstande og symptomer, som formodes at være umiddelbart livstruende. BEWS er et fysiologisk scoresystem baseret på måling af fem vitalparametre: respirationsfrekvens, puls, systolisk blodtryk, temperatur og bevidsthedsniveau. Formålet med denne artikel var at undersøge, om dette triage-system anvendes systematisk og korrekt af de visiterende skadestuesygeplejersker.

Materiale og metoder

Ved ankomsten til Bispebjerg Hospitals skadestue modtages alle patienter af en visiterende sygeplejerske, som inddeler dem i tre ventekategorier (hvid, blå eller rød) i henhold til fælles retningslinjer for de tidligere H:S-hospitaler. »Røde« patienter er de sværest syge. Disse undergår en sekundær triage i to trin med henblik på at vurdere, om der er indikation for Skadekald/Traumekald. På trin 1 vurderes det, om et »primært kriterium« er til stede. Hvis ikke, fortsættes til trin 2, hvor BEWS udregnes på baggrund af de fem vitalparametre. Hver af disse vitalparametre tildeles en score på 0-3 point, som summeres til en samlet BEWS. BEWS ≥ 5 skal udløse et Skadekald/Traumekald. Er BEWS < 5, udløses der normalt ikke Skadekald/Traumekald, men det kan dog udløses, såfremt den visiterende sygeplejerske er bekymret for patientens tilstand.

Retrospektive data blev indsamlet fra en tilfældigt udvalgt stikprøve på 300 »røde« patienter fra perioden 1. april-30. september 2009. Vitalparametre ved ankomst eller inden for 15 minutter efter ankomst, tilstedeværelse af »primære kriterier«, BEWS og information om udløste Skadekald/Traumekald blev fremskaffet fra sygeplejejournaler i skadestuen. På baggrund af information fra skadestuejournaler (sygeplejerske og læge) samt ambulancejournaler blev der indsamlet information om tilstedeværelse af »primære kriterier«, og BEWS blev udregnet retrospektivt med henblik på at vurdere, om triage blev foretaget korrekt.

Resultater

Hos 47 patienter var alle fem vitalparametre dokumenteret i sygeplejejournalerne. BEWS var udregnet og dokumenteret hos 22 patienter. Ni patienter opfyldte et kriterium for Traumekald, som i alle tilfælde blev udløst af de visiterende sygeplejersker. Der var 48 patienter, som opfyldte et kriterium for Skadekald, men et sådant blev kun udløst af de visiterende sygeplejersker hos 24 af disse patienter. Af de 24 patienter, som ikke fik udløst et Skadekald, havde otte patienter et »primært kriterium«, mens 16 patienter havde en retrospektiv BEWS ≥ 5. Hos 123 patienter var dokumentationen i sygeplejejournalerne ikke tilstrækkelig til at vurdere, om triage var udført korrekt.

Konklusion

Bispebjerg Hospitals triage-system anvendes ikke systematisk og korrekt, og som en konsekvens heraf udløses for få Skadekald. De primære problemer er utilstrækkelig indsamling af vitalparametre og manglende beregning af BEWS. Sideløbende med dette studie er der iværksat tiltag med henblik på at øge komplians i forhold til vores triage-system.

Danish medical bulletin: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på www.danmedbul.dk som Dan Med Bul 2011;58(6):A4294

Eksterm finansiering: ingen

Forsøgsregistrering: ingen

Interessekonflikter: ingen