Skip to main content

Lavere dosering af direkte orale antikoagulantia hos ældre med atrieflimren

Anvendelse af antikoagulantia ved atrieflimren kommer med en risiko for blødning. Et nyt studie har undersøgt betydningen af reduceret dosering af direkte orale antikoagulantia hos ældre med atrieflimren.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Jens Peter Gøtze, jpg@dadlnet.dk

14. dec. 2023
2 min.

Reduceret dosering af antikoagulantia har tidligere været forsøgt for warfarin hos patient med atrieflimren. Reduceret dosering af direkte orale antikoagulantia har endnu ikke været undersøgt i større omfang. Et retrospektivt studie har forsøgt at opgøre henholdsvis gavn og skade ved nedsat dosering af direkte orale antikoagulantia hos ældre med multimorbiditet og atrieflimren.

Overlæge Jørn Dalsgaard Nielsen, Videncenter for Antikoagulant Behandling, Hjerteafdelingen, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, kommenterer: »Det drejer sig om et kohortestudie omfattende 21.878 plejehjemsbeboere i behandling med apixaban (48%), rivaroxaban (44%) eller dabigatran (8%) for atrieflimren. Gennemsnitsalderen var 82 år, og 48% fik reduceret dosis. Man fandt, at patienter, der fik standarddosering, havde en højere incidens af blødning end patienter, der fik reduceret dosis (hazard ratio (HR): 1,18; 95% konfidens-interval (KI): 1,03-1,37), mens der ikke var signifikant forskel på incidensen af tromboemboliske tilfælde (HR: 1,16; 95% KI: 0,96-1,41) eller mortaliteten (HR: 0,99; 95% KI: 0,96-1,06). Forfatterne konkluderer, at deres resultater understøtter brugen af reduceret dosis DOAK til mange multimorbide ældre voksne. Af det supplerende materiale fremgår det imidlertid, at blødning forekom langt sjældnere end tromboemboliske tilfælde. Patienter, der fik reduceret dosis, fik 107 flere blødninger end patienter på standarddosis, men til gengæld 288 færre tromboser. Studiet giver ikke anledning til ændring af de rekommanderede kriterier for valg af dosering«.

Interessekonflikter ingen.

25/3-24 Rettelse fra Jørn Dalsgaard Nielsen:

Kommentaren til studiet af Hayes et al. vedrørende sammenligning af effekt og sikkerhed ved anvendelse af standarddosis versus reduceret dosis af direkte orale antikoagulantia (DOAK) til ældre patienter med atrieflimren var beklageligvis behæftet med fejl og ikke fyldestgørende. Forfatterne har fra amerikanske databaser hentet oplysninger om patienter, som fik hhv. standarddosis og reduceret dosis. Ved sammenligning af de to patientgrupper anvendtes IPTW (inverse probability treatment- and inverse probability weighted). Med reduceret dosis fandtes signifikant lavere incidens af blødning hos patienter >80 år (HR 1,37; 95% CI 1,13-1,67), men ingen signifikante ændringer i incidens af tromboser eller mortalitet. Det fremgår af artiklen, at der blandt patienter, der fik standarddosis, var 39% med nyreinsufficiens, 23% med vægt <60 kg og 45%, der fik 11 forskellige lægemidler. Mange af patienterne o standarddosisgruppen må derfor have været overdoseret efter gældende retningslinjer. Artiklen giver således et argument for omhyggelig løbende kontrol af de kendte kriterier for dosisreduktion.