Lugte- og smagstab ved COVID-19
Europæisk multicenterstudie finder, at op mod 90% af patienter med infektion med SARS-CoV-2 rapporterer smags- og lugtetab.
Europæisk multicenterstudie finder, at op mod 90% af patienter med infektion med SARS-CoV-2 rapporterer smags- og lugtetab.
Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk
De mest almindelige symptomer ved COVID-19 omfatter feber, tør hoste, muskelsmerter, træthed, hovedpine og i sværere tilfælde også åndenød. Desuden er der især fra europæiske lande rapporteret lugte- og smagstab, som både kan være det første og i nogle tilfælde også det eneste symptom. Et nyt studie, som inkluderer over 400 patienter med mild til moderat COVID-19 fra Belgien, Frankrig, Spanien og Italien, fokuserer på prævalens, karakteristika og varighed af lugte- og smagstab. Forfatterne rapporterer, at 86% og 88% af patienterne havde henholdsvis smags- og lugteforstyrrelser, som optrådte hyppigere hos kvinder end hos mænd. Hos 12% opstod disse symptomer som de første i sygdomsforløbet.
Professor, overlæge Preben Homøe, Øre-, Næse-, Hals- og Kæbekirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital, kommenterer: »Tidligt i COVID-19-pandemien fremkom rapporter om, at infektionen ramte både lugte- og smagssans. En europæisk gruppe af unge øre-næse-hals-læger har meget hurtigt etableret et feltstudie med til lejligheden udfærdigede spørgeskemaer. Den videnskabelige kvalitet kunne være bedre, men arbejdet taler alligevel sit tydelige sprog. Nyopstået lugte- og smagstab er symptomer på COVID-19-infektion. Dette forekommer, selvom der ikke samtidig foreligger nasal obstruktion eller sekretion. Der er stor variation i hyppighed og varighed. Studier rapporterer frekvenser mellem 10% og 90%. Andre kranienerver påvirkes sædvanligvis ikke. Genesen tyder derfor på en direkte påvirkning af lugteepitelet, bulbus olfactorius eller nervus olfactorius eller måske en mere central påvirkning gennem neurotransmittere. SARS-CoV-2 binder sig til forskellige receptorer herunder angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2)-receptor, som findes i næseslimhinden. Befolkningsgrupper har forskellige ACE2-genpolymorfier og dermed ekspression af ACE2-receptoren. Et nyligt studie har påvist en forskel i ACE2-receptorekspression i næseslimhinden hos børn og voksne. Dette kan måske være en del af forklaringen på den langt mindre alvorlige sygdomsudvikling hos børn. I Danmark pågår der nu flere studier over tab af lugte- og smagssans ved COVID, som sammen med internationale undersøgelser vil kaste mere lys over patogenese, patofysiologi og klinisk betydning«.
Interessekonflikter: ingen.