Skip to main content

Lungekræft - en teknologisk udfordring. Symposium i anledning af den Internationale Lungekræftdag

Læge Charlotte Elberling Almasi E-mail: c_elberling@hotmail.com Læge Halla Skuladottir

31. okt. 2005
2 min.

For andet år i træk markeredes den Internationale Lungekræftdag i Danmark med et symposium. Godt 130 deltagere var mødt op, og opmærksomheden blev i år rettet mod den forskning, der danner grundlaget for fremtidens diagnostik og behandling af lungekræftpatienter. Karakteristisk for denne er, at den finder sted inden for mange forskellige videnskabelige discipliner, og dagens budskab var, at det netop er herved spektakulære resultater skabes. Emnet blev i dagene forinden taget op i flere dagblade, ligesom Ugeskrift for Læger bragte to statusartikler om henholdsvis diagnostik/stadieinddeling og nye behandlingstiltag ved lungekræft.

Dagens tema blev slået an ved H:S' administrerende direktør, læge Helle Ulrichsen , der trak vigtigheden af disciplinernes vekselvirkning ved såvel forskning, forebyggelse som oplysning frem. Første halvdel af dagens program omhandlede molekylærbiologiske og diagnostiske aspekter af lungekræftforskningen: Princip og anvendelse af microarrays blev gennemgået af seniorforsker Nina Pedersen , hvorefter professor Fred Hirsch fortalte om kemoprævention som tidlig angrebsform. Dernæst berettede klinisk assistent Søren Schytt Larsen om værdien af endoskopisk ultralydskanning med transøsofageal biopsi til stadieinddeling af lungekræft og indviede deltagerne i muligheden for at foretage endobronkial ultralydvejledt biopsi. Anden halvdel af mødet omhandlede tiltag inden for nuklearmedicin og radioterapi og bestod i en gennemgang af positronemissionstomografi (PET)/computertomografi (CT) til bedre og tidlig diagnostik ved professor Liselotte Højgaard , efterfulgt af klinisk assistent Trine Jakobi Nøttrups indlæg om muligheden for respirationstilpasset radioterapi med den nyeste generation af stråleapparatur, gating . Overlæge Morten Høyer sluttede de specifikke indlæg med en status over stereotaktisk strålebehandling af lokaliseret, stadium I NSCLC. Mødet blev til slut perspektiveret af professor Jørgen Arendt Jensen , der bidrog til overblikket ved at gøre deltagerne bekendte med nye forskningsområder som for eksempel partikelterapi, brug af paramagnetiske agenter og ultralyd til targetering af cancerceller. At forskning også kan ligge i »det oplagte« blev eksemplificeret ved muligheden for at fremstille en antabuspille til rygeforebyggelse, hvilket samtidig gav en påmindelse om tobakseliminationen som vigtigste led i kampen mod lungekræft!

I dagens anledning blev der ydermere på Kræftens Bekæmpelse afholdt et aftenmøde med henblik på at etablere en patientforening for lungekræftpatienter.