Skip to main content

Measurements of depressive illness and mental distress in the Danish general population

Læge Lis Raabæk Olsen: Forf.s adresse: Rørsangervej 16, DK-2600 Glostrup. E-mail: lro@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 3. marts 2006, kl. 14.00, H:S Bispebjerg Hospitals auditorium, opgang 50, H:S Sygeplejerskeuddannelsen, Tuborgvej 235, København. Bedømmere: Lektor Hans Henrik Jensen, Jes Gerlach og Jens Knud Larsen . Vejledere: Cand.psych. Erik Lykke Mortensen og Per Bech .

20. feb. 2006
2 min.

Ph.d.-afhandlingen bygger på fire videnskabelige artikler. Arbejdet er udført under ansættelse på Psykiatrisk Forskningsenhed i Hillerød.

Studierne omfatter valideringsundersøgelser af Major Depression Inventory (MDI), der opfylder gældende ICD-10-/DSM-IV-kriterier. Hovedundersøgelsen er en befolkningsundersøgelse af 2.000 tilfældigt udvalgte danskere, ligeligt kønsfordelt i alderen 20-80 år, med spørgeskemaerne MDI, SCL-92 (mental distress) samt bio-psyko-sociale variabler.

Resultaterne viste, at depressionsskalaen MDI er velegnet som selvudfyldt spørgeskema, testet bl.a. ved IRT. MDI kan anvendes både til at stille diagnose og måle sværhedsgrad af depression. I befolkningsundersøgelsen var prævalensen af depression 4,1%. Normværdier for køn og alder blev opgjort. Den kendte kønsforskel med dobbelt så mange depressive kvinder som mænd kunne ikke genfindes, specielt ikke for de alvorligste grader af depression. Kun 13% af de depressive var under lægebehandling herfor, heraf ingen mænd. Af betydning for forekomsten af depression var traumatiske begivenheder i familien inden for det seneste år samt overforbrug af alkohol.

SCL-skalaen testedes med IRT, en skala bestående af 63 neuroticisme items blev accepteret som unidimensionel, ligesom de seks tilhørende subskalaer blev accepteret. Normværdier for køn og alder blev opgjort. Sammenligning med distress score i andre populationer blev foretaget, cut-offscores for caseness blev estimeret, og betydningen af sammenligning med relevante datasæt demonstreret. Cut-off scores for depression blev estimeret. Af betydning for graden af distress fandtes traumatiske begivenheder inden for det seneste år, somatisk lidelse samt social status.

De fundne normalværdier for skemaerne i den danske befolkning er af betydning for fremtidig forskning inden for området.