Skip to main content

Medicinsk langtidsbehandling af ADHD og risiko for hjerte-kar-sygdom

Anvendelse af medicin ved ADHD er steget markant i de sidste årtier. Risikoen for hjerte-kar-sygdom i forbindelse med brug af medicin er dog dårligt belyst.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Jens Peter Gøtze, jpg@dadlnet.dk

11. jan. 2024
2 min.

ADHD-behandling med medicin og risiko for hjerte-kar-sygdom er relativt dårligt belyst. Et case-kontrol-studie med mere end 250.000 deltagere med diagnosen har undersøgt, om behandlingen er associeret med en øget forekomst af hjerte-kar-sygdom.

Professor, overlæge Per Hove Thomsen, Region Midtjylland, kommenterer: »Der har manglet veludført forskning på langtidseffekter af ADHD-medicin, herunder både risici og fordele, og dette studie er et vigtigt bidrag til den voksende vidensbase. I studiet fandt man en øget risiko for forhøjet blodtryk og arteriel sygdom, som var korreleret til varighed af medicinsk behandling og dosisstørrelse. Fundene gjaldt såvel kvinder som mænd og både børn og voksne. Den forhøjede risiko sås mest udtalt i gruppen af patienter, som fik dosis af medicin over sædvanlig, klinisk retningslinje. Der fandtes ikke øget risiko for andre kardiovaskulære sygdomme. Det er ikke muligt ud fra studiet at fastslå en årsagssammenhæng, og den øgede risiko for hjerte-kar-sygdomme kan delvis skyldes bl.a. øget komorbiditet, sværhedsgraden af ADHD, anden medicin eller livstilsfaktorer forbundet med ADHD. Studiet understreger, at det altid er vigtigt i behandling af ADHD at følge op på denne, især med fokus på monitorering af blodtryk, samt at tage udgangspunkt i en individuel risiko og fordelsvurdering, når det gælder mennesker med ADHD, der udgør en så heterogen gruppe«.  

Interessekonflikter PHT har modtaget honorar for foredrag og moderator virksomhed fra Medice og Takeda.