Skip to main content

Medicinske nyheder

Redigeret af Chrisitna E. Høi-Hansen

15. okt. 2012
6 min.

Rygning er en global epidemi

> Lancet

Rygning er udbredt i lav- og mellemindkomstlande, viser en verdensomspændende indsamling af data fra 14 lande. »Blandt de deltagende lande var der næsten 50% af mændene, der røg, og det kunne påvises, at kvinderne begyndte at ryge tidligt«, finder forfatterne fra University of Buffalo, New York, USA.

Til studiet er der i perioden 2008-2010 indsamlet spørgeskemaer fra mindst 8.000 familier i hvert land i bl.a. Bangladesh, Brasilien, Kina, Ægypten, Mexico, Polen og Tyrkiet. Overordnet var der blandt mænd 48,6% rygere og blandt kvinder 11,3% rygere. Der var stor variation mellem lande, idet de respektive andele af rygere i Rusland f.eks. var 60,2% og 21,7%, mens den i Brasilien var 21,6% og 13,1%.

Hovedparten røg cigaretter (82%), men tobak blev også indtaget i andre produkter, såsom cigarer, cigarillos, pibe, vandpibe, tobak i kløver, tendublade eller pap. Der var overordnet få, der ophørte med at ryge (< 20%), særligt i Kina, Indien, Rusland, Ægypten og Bangladesh. Kvinder i alderen over 35 år, og særligt for de 55-64-årige, var begyndt at ryge i en højere alder end mænd i de fleste af landene.

Det kunne estimeres, at der i Storbritannien, USA og de 14 lande i undersøgelsen er 852 mio. rygere, heriblandt 301 mio. i Kina og 275 mio. i Indien.

Martin Døssing, Intern Medicinsk Klinik, Frederikssund Hospital, kommenterer: »Undersøgelsen viser, at blandt jordens to mest folkerige stater Kina og Indien er der over en halv mia. rygere, ca. 50% af mændene er rygere, mens det stadig kun er få pct. af kvinderne, som ryger. Med en tidligere rygedebut blandt kvinderne og den stigende velstand i Kina og Indien må man frygte, at andelen af rygere blandt kvinder vil stige i den nærmeste fremtid i lighed med rygningen blandt kvinder i de rige lande i 1970'erne. Med godt en halv mia. rygere kommer de tobaksrelaterede sygdomme under alle omstændigheder til at medføre en voldsom belastning af sundhedsvæsenet i Kina og Indien«.

Interessekonflikter: Martin Døssing har modtaget honorar for foredrag og konsulentarbejde for alle de firmaer, som sælger lægemidler til rygestop (GlaxoSmithKline, Nycomed, Pfizer).

Giovino GA, Mirza Sa, Samet JM et al. Tobacco use in 3 billion individuals from 16 countries: an analysis of nationally representative cross-sectional household surveys. Lancet 2012;380:668-79.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22901888

Clopidogrel ved akut myokardieinfarkt virker bedst på patienter uden diabetes

> JAMA

Behandling med clopidogrel anbefales til hovedparten af patienter med akut myokardieinfarkt (AMI), men mortalitet nedsættes mindre for patienter med diabetes mellitus (DM) i forhold til patienter uden DM. »Vores fund støtter eksisterende viden om, at der ved DM findes høj trombocytreaktivering og et mindre respons på standardclopidogrelbehandling«, skriver førsteforfatter Charlotte Andersson.

Studiet er et registerstudie fra Kardiologisk Afdeling, Gentofte Hospital, i perioden 2002-2009, hvor der indgik danske patienter, der var indlagt med AMI og havde overlevet i et år. De måtte ikke have gennemgået et bypassindgreb. Ud af 58.851 deltagere i studiet havde 12% DM, og 60% havde fået clopidogrel. Der kunne derfor inkluderes 1.790 patienter med DM og 7.931 uden DM.

17% af deltagerne med DM (n = 1.225) og 10% af deltagerne uden DM (n = 5.377) døde inden for en etårsopfølgningstid, heraf 76-80% af kardiovaskulære årsager.

For patienter med DM behandlet med clopidogrel var den ikkejusterede mortalitetshyppighed 13,4 tilfælde/personår, mens den var 29,3 tilfælde/personår for patienter med DM, der ikke fik clopidogrel. For patienter uden DM var der ved clopidogrelbehandling en ikkejusteret mortalitetshyppighed på 6,4, mens den var 21,3 tilfælde/personår for dem, der ikke fik clopidogrel.

For patienter med DM i forhold til dem uden DM var det dog mindre effektivt med clopidogrelbehandling, idet der var en hazard ratio på hhv. 0,89 og 0,75 for overordnet mortalitet (95% konfidens-intervaller hhv. 0,79-1,00 og 0,70-0,80). I forhold til risikoen for kardiovaskulær mortalitet var hazard ratio hhv. 0,93 ved DM og 0,77 uden DM.

Hans Mickley, Hjertemedicinsk Afdeling, Odense Universitetshospital, kommenterer: »Dette danske registerstudie bekræfter, at patienter med diabetes mellitus har en reduceret klinisk effekt af clopidogrelbehandling«.

Andersson C, Lyngbæk S, Nguyen CD et al. Association of clopidogrel treatment with risk of mortality and cardiovascular events following myocardial infarction in patients with and without diabetes. JAMA 2012;308:882-9.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22948698

Selv kortvarigt normalt blodsukkerniveau bedrer risiko ved prædiabetes

> Lancet

Prædiabetes, det være sig påvirket fasteblodsukkerniveau eller sukkertolerance, er et højrisikostadie for udvikling af diabetes, særligt for patienter, der fortsat har prædiabetes trods intensive livsstilsinterventioner, finder Perreault et al fra University of Colorado, USA.

Den kumulative incidens af diabetes blev analyseret for deltagere med normal glukoseregulering og prædiabetes. Opfølgningstid var 2-3 år. Der indgik 1.990 deltagere, der var randomiseret til enten intensiv livsstilsintervention (n = 736), metformin (n = 647) eller placebo (n = 607).

Deltagere, der fik normal glukoseregulering mindst en gang under studiet, havde en 56% lavere risiko for diabetes i forhold til dem, der havde vedvarende prædiabetes (hazard ratio 0,44; p < 0,0001). Dette var uafhængigt af intervention. Mange, men ikke alle, variable, der forøgede diabetesrisikoen, var omvendt associerede med chancen for, at en deltager fik normal blodsukkerregulering under studiet. Blandt dette var at opnå et normalt blodsukkerniveau (oddsratio (OR): 3,18), øget ß-celle-funktion (OR: 1,28) og insulinsensitivitet (OR: 1,16; alle: p < 0,0001). Blandt deltagere, der var i gruppen med livsstilsintervention og ikke fik normaliseret blodsukkerniveau, var der en højere diabetesrisiko (hazard ratio 1,31; 95% konfidens-interval 1,03-1,68; p = 0,03)

Allan Vaag, Medicinsk Endokrinologisk Klinik, Rigshospitalet, kommenterer: »Det er ikke overraskende, at de personer, som under studiet periodevist havde normaliseret blodglukoseregulering i forhold til dem, som forblev prædiabetiske, var dem, som havde mindst risiko for senere udvikling af manifest diabetes. Der er tale om en selvopfyldende profeti, idet dem, som havde normaliseret glukoseregulering, klart må antages at have en mildere grad prædiabetes end dem, som forblev prædiabetiske. Diagnosen prædiabetes kan klassificeres under kategorien opfundne sygdomme (invented diseases) og indgår ikke som selvstændig sygdomstilstand i det danske sundhedssystem«.

Interessekonflikter: Allan Vaag var indtil 1.3.2011 ansat på Steno Diabetes Center, som ejes af Novo Nordisk A/S.

Perreault L, Pan Q, Mather KJ et al. Effect of regression from prediabetes to normal glucose regulation on long-term reduction in diabetes risk: results from the Diabetes Prevention Program Outcomes Study. Lancet 2012;10.1016/S0140-6736(12)60828-9.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22683134

Komplians til de nye danske retningslinjer for rhesusprofylakse

> Vox Sang

Sundhedsstyrelsen har fra 1. januar 2010 anbefalet, at Danmark som det første land i verden på national basis indført e en målrettet antenatal rhesus D (RhD)-profylakse som supplement til den velkendte postnatale RhD-profylakse. Fosterets RhD-gen (RHD) bestemmes på en maternel perifer blodprøve. Der gives kun profylakse før fødslen til de RhD-negative gravide, som bærer RhD-positive fostre og dermed er i risiko for at blive immuniseret. Den første kompliansundersøgelse er nu publiceret i tidsskriftet Vox Sanguinis.

I studiet blev undersøgt, hvorvidt 239 RhD-negative gravide, som fødte på Hvidovre Hospital mellem 1. juni og 1. september 2010, blev fulgt og behandlet i henhold til de nye retningslinjer. 90% af kvinderne fik foretaget føtal RHD-screening; 86% af kvinderne, hvor antenatal profylakse var indiceret, modtog profylakse, og 99% af dem, som fødte RhD-positive børn, fik postnatal profylakse.

Overordnet finder forfatterne, at resultaterne er tilfredsstillende, selvom de angiver, at der i hver af de involverede sektorer stadig er plads til forbedringer. »Specielt er det vigtigt, at de praktiserende læger fokuserer på at tage blodprøve mhp. føtal RHD-screening på alle RhD-negative gravide kvinder i 25. graviditetsuge«, skriver Damkjær et al fra Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, Hvidovre Hospital. Der gives endvidere forbedringsforslag til jordemødre, som kan dokumentere rhesusforhold bedre i vandrejournal og minde de gravide om at få foretaget blodprøve i 25. gestationsuge hos egen læge.

Lene Flachs, almen praksis og Hvidovre Hospital, kommenterer: »Interessant opgørelse, der viser, at nye centrale retningslinjer inden for svangreprofylakse med tværsektoriel indsats kan implementeres hurtigt med høj deltagelse allerede i løbet af det første år«.

Damkjaer MB, Perslev A, Clausen FB et al. Study of compliance with a new, targeted antenatal D immunization prevention programme in Denmark. Vox Sang 2012;103:145-9.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22443522