Skip to main content

Medicinske nyheder

Christina E. Høi-Hansen, chh@dadlnet.dk

4. nov. 2013
6 min.

Øget risiko for hjerte-kar-sygdom ved Heathrow lufthavn

> BMJ

Kraftig larm fra flytrafik er associeret med øget risiko for apopleksi, koronarkarsygdom og kardiovaskulær sygdom.

»Der skal både søges kausale associationer som f.eks. en påvirkning af blodtrykket, men også residualkonfounding og andre bias, idet der f.eks. ikke i studiet indgår data for deltagernes rygning og etnicitet«, skriver Hansell et al fra Imperial College London, England.

Omkring 3,6 mio. mennesker bor ved Heathrow lufthavn, og risiko for indlæggelse blev undersøgt for 12.110 geografisk spredte områder med hver ca. 300 beboere. Mortalitet blev undersøgt for 2.378 områder med hver ca. 1.500 indbyggere.

Der var en signifikant lineær trend med øget risiko for hospitalsindlæggelse med øget støj fra flytrafik både om dagen og om natten. Når områder med de højeste støjniveauer om dagen blev sammenlignet med de områder med mindst støj, var den relative risiko for indlæggelse for apopleksi 1,24 (95% konfidens-interval (KI): 1,08-1,43), for koronarkarsygdom 1,21 (95% KI: 1,12-1,31) og for kardiovaskulær sygdom 1,14 (95% KI: 1,08-1,20). Dette var justeret for alder, køn, etnicitet og en proxy for rygning, nemlig lungecancermortalitet. De korresponderende relative risici for mortalitet var på samme niveau, men med bredere konfidensintervaller.

Peter Jacobsen, Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling, Bispebjerg Hospital, kommenterer: »Hvis sammenhængen mellem støj og hjerte-kredsløbs-sygdom er kausal, skyldes det snarere en indirekte effekt via gener, stressreaktion og hypertension end lydpåvirkning i sig selv, da der ikke er fundet konsistent sammenhæng i arbejdsmiljøet, trods langt højere støjniveauer«.

Hansell AL, Blangiardo M, Fortunato L et al. Aircraft noise and cardiovascular
disease near Heathrow airport in London: small area study. BMJ 2013;f5432.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24103537

Hypofraktioneret strålebehandling kan sikkert anvendes ved tidlig mammacancer

> Lancet Oncol

For patienter med tidlig mammacancer er hypofraktioneret strålebehandling sikker og effektiv, viser et studie med langtidsopfølgning udført af Haviland et al fra Institute of Cancer Research, Sutton, England.

Der undersøges, om en lavere total dosis strålebehandling givet i færre, større doser er lige så sikker som de klassisk anvendte standardregimer på 50 Gy i 25 fraktioner til kvinder efter primær kirurgi for komplet excideret invasiv mammacancer. Patienterne blev i 1999-2002 randomiseret i to delforsøg. I START-A fik 2.236 deltagere enten 50 Gy i 25 fraktioner eller 41,6 Gy eller 39 Gy i 13 fraktioner over fem uger. I START-B fik 2.215 deltagere enten 50 Gy i 25 fraktioner over fem uger eller 40 Gy i 15 fraktioner over tre uger. Derudover fik deltagerne kemoterapi eller endokrin behandling, hvis indiceret.

I delforsøget START-A var der ikke forskel i
lokalt-regionalt recidiv efter ti år, om der blev givet 41,6 Gy eller 50 Gy (6,3% vs. 7,4%; hazard ratio (HR) = 0,91; p = 0,65), eller om der blev givet 39 Gy eller 50 Gy (8,8%, HR = 1,18; p = 0,41). Der var signifikant færre med mammainduration, telangiektasier
og mammaødem i 39 Gy-gruppen i forhold til 50
Gy-gruppen, men ikke forskel mellem 41,6 Gy og 50 Gy.

I delforsøget START-B var andelen af patienter med lokalt-regionalt recidiv efter ti år ikke signifikant forskelligt ved 40 Gy i forhold til 50 Gy (hhv. 4,3% og 5,5%; HR = 0,77; 95% konfidens-interval 0,51-1,16; p = 0,21). Der var ved 40 Gy signifikant færre med bivirkninger.

Claus Kamby, Onkologisk Klinik, Rigshospitalet, kommenterer: »START-forsøgene er store velgennemførte forskningsprotokoller, der sammen med resultater fra tilsvarende canadiske forsøg viser, at færre strålebehandlinger mod brystet efter lumpektomi for brystkræft er lige så effektivt som fem ugers daglig behandling. START-forsøgene viser, at tre ugers behandling kan gennemføres med færre bivirkninger. Det er et stort fremskridt for patienterne; hypofraktioneret strålebehandling ved brystkræft er derfor allerede nu implementeret på flere centre i Danmark«.

Haviland JS, Own JR, Dewar JA et al. The UK standardisation of breast radiotherapy (START) trials of radiotherapy hypofractionation for treatment of early breast cancer. Lancet Oncol 2013;14:1086-94.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24055415

Stamceller brugt til lipotransplantation ved rekonstruktiv kirurgi

> Lancet

Fedtvæv beriget med stamceller fra kroppens eget fedt kan muligvis føre til bedre resultater ved rekonstruktiv kirurgi, f.eks. ved rekonstruktion af mammae.

Studiet forsøger at finde en sikker og stabil filler til transplantation i forbindelse med rekonstruktiv kirurgi i stedet for kunstige implantater og transplantater med væv. »Metoden med autologe fedtderiverede stamceller [ASC] har en rigtig god gennemførlighed og sikkerhed«, skriver Stig-Frederik Kølle fra Rigshospitalet med medforfattere fra bl.a. Klinisk Immunologisk Afdeling, Stamcellelaboratoriet og Klinik for Plastikkirurgi.

I det tripelblindede, placebokontrollerede forsøg fik ti frivillige deltagere foretaget to abdominale fedtsugninger med 14 dages mellemrum; et indgreb de havde ønsket. En af fedtsugningerne blev brugt til isolation af ASC og ex vivo-ekspansion, og en til præparation af graften. For hver deltager blev der præpareret to grafter a 30 ml, hvoraf den ene blev beriget med ASC, og den anden var kontrol. Disse blev injiceret subkutant under hhv. højre og venstre overarm. Den injicerede mængde blev målt ved MR-skanning umiddelbart efter injicering og efter 121 dage, før grafterne blev kirurgisk fjernet.

Den ASC-berigede graft havde et signifikant større volumen end kontrolgraften, idet volumenet var 23,0 cm3 vs. 4,7 cm3. Dette svarede til hhv. 80,9% vs. 16,3% af volumenet, der var som udgangspunkt. Der blev ikke observeret nogen alvorlige bivirkninger.

Tine M. Damsgaard, Plastikkirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, kommenterer: »De spændende og lovende resultater fra artiklen blev præsenteret for de danske plastikkirurger på Årsmødet i Dansk Selskab for Plastik- og Rekonstruktionskirurgi i oktober måned. Såfremt teknikken til stamcelledyrkning kan etableres i flere centre, vil den formentlig medvirke til en optimering af de allerede anvendte teknikker til lipotransplantation. Til belysning heraf kunne teknikkerne med fordel afprøves i en klinisk behandlingsmæssig sammenhæng og gerne med involvering af flere afdelinger«.

Kølle S-F T, Fischer-Nielsen A, Mathiasen AB et al. Enrichment of autologous fat grafts with ex-vivo expanded adipose tissue-derived stem cells for graft survival:
a randomised placebo-controlled trial. Lancet 2013;382:1113-20.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24075051

Operativ tjekliste øger ikke tidsforbrug på operationsstuen

> Am J Surg

»Implementering af en kirurgisk sikkerheds tjekliste påvirker ikke effektiviteten på en operationsstue, og ifølge vores studie er der færre udgifter pr. kirurgisk procedure, når en tjekliste anvendes«, skriver Papaconstantinou et al fra Scott & Whit Memorial Hospital and Clinic, Texas, USA.

Tidligere studier har vist, at patientsikkerhed bedres, og i studiet her blev der for et tertiært hospital gennemgået alle operationer et år før og et år efter implementering af en kirurgisk tjekliste med 8-11 punkter inden for hvert af punkterne check-in, sign-in, time-out og sign-out.

Der var i alt 35.570 operationer i perioden, heraf 72% elektive. Der var ingen forskel i tid på operationsstuen (p = 0,93), på operationstid (p = 0,66), hvor mange operationer der blev gennemført til tiden (p = 0,15), eller hvor mange gange indgreb blev aflyst på dagen (p = 0,57). For specialet almen kirurgi var der dog en reduktion i både tid på operationsstuen og operationstid på 5 min (p < 0,01).

Den gennemsnitlige udgift pr. operation var signifikant lavere efter indførelsen af tjeklisten (68 USD pr. operation; p < 0,0001). Det største fald sås for karkirurgi og neurokirurgi (ikkesignifikant fald på 641-744 USD pr. operation). Urologi og ortopædkirurgi havde 39-46 USD mindre udgifter pr. operation, mens pædiatrisk kirurgi, gynækologi og plastikkirurgi havde en signifikant forøgelse på 69-315 USD pr. operation.

Beth Lilja, Direktør Dansk selskab for Patientsikkerhed, kommenterer: »Hvor der umiddelbart efter WHO’s introduktion af tjeklisten var publiceret forholdsvis få større undersøgelser af effekten af tjeklisten, kommer der i disse år mere og mere solid dokumentation for tjeklistens berettigelse. I forbindelse med evalueringen af Patientsikkert Sygehus vil tjeklisten også her blive genstand for en økonomisk evaluering. Metode og volumen vil have et meget mindre omfang end denne store amerikanske undersøgelse, men vil dog give et fingerpeg om den økonomiske effekt i en dansk kontekst«.

Papaconstantinou HT, Smythe WR, Reznik SI et al. Surgical safety checklist and operating room efficiency: results from a large multispeciality tertiary care hospital. Am J Surg 2013;10.1016/j.amjsurg.2013.08.016.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24112671