Skip to main content

Metakognitiv træning mindsker psykotiske symptomer hos skizofrene patienter på både kort og længere sigt

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

2. dec. 2014
2 min.

Ved skizofreni menes såkaldte kognitive bias at ligge til grund for udviklingen af visse typer af psykotiske symptomer. Eksempler på bias er tilbøjeligheden til at drage for hurtige konklusioner eller at have forestillinger, som ikke kan korrigeres. Ved metakognitiv træning (MCT) fokuseres især på at undgå, at sådanne bias opstår. Terapiformen, som er en videreudvikling af traditionel kognitiv terapi, har vist effekt på kort sigt i forhold til at mindske psykotiske symptomer hos skizofrene. Formålet med dette randomiserede, kontrollerede studie var at undersøge, hvorvidt MCT også havde effekt på længere sigt.

I studiet indgik 150 enten indlagte eller ambulante patienter diagnosticeret med skizofreni. Alle var i psykofarmakologisk behandling. Deltagerne blev randomiseret til maksimalt 16 sessioner af enten gruppebaseret MCT (n = 76) eller neuropsykologisk træning (COGPACK) (n = 74). Opfølgning foregik efter en og seks måneder samt efter tre år; ved sidstnævnte deltog hhv. 47 og 45 personer (i alt 61%). Ved treårsopfølgningen fandt man vha. en række validerede instrumenter til måling af psykotiske symptomer, at MCT-gruppen havde signifikant færre positive psykotiske symptomer. Der var endvidere signifikante forskelle mht. selvværd og livskvalitet, hvilket ikke var ikke evident ved opfølgningerne foretaget efter hhv. en og seks måneder. Konklusionen lyder, at patienter med skizofreni i psykofarmakologisk behandling havde en vedvarende, positiv tillægseffekt af MCT.

Professor, overlæge, Jørgen Aagaard, Aalborg Psykiatriske Sygehus, kommenterer: ”Undersøgelsens resultater er af ganske betydelig interesse for psykiatrien. Der er i dansk psykiatri kun beskeden interesse og erfaring for MCT ved skizofreni. Der er behov for at oplære i, få implementeret og evalueret MCT i Danmark over for skizofrene. Det vil utvivlsomt have positive effekter”.

Moritz S, Veckenstedt R, Andreou C et al. Sustained and "sleeper"-effects of group metacognitive training for schizophrenia: a randomised clinical trial. JAMA Psychiatry 2014;71:1103-11.

Interessekonflikter: ingen.