Skip to main content

Minimalt invasiv kirurgi til patienter med øsofaguscancer

Bedre resultater på både kort og lang sigt ved kombineret laparoskopisk abdominal og åben torakal øsofagusresektion end ved total åben øsofagusresektion.

Redigeret af Ismail Gögenur, ig@dadlnet.dk

21. mar. 2019
2 min.

Der har tidligere været studier, der har vist, at en total minimalt invasiv procedure med både torakoskopisk og laparoskopisk tilgang ved øsofagusresektion medførte bedre korttidsresultater med nedsat morbiditet.

Det er uafklaret, om en kombineret tilgang med en laparoskopisk abdominal del og en åben torakal del vil medføre fordele sammenlignet med den tilsvarende både åbne abdominale og åbne torakale procedure.

I et randomiseret, kontrolleret multicenterstudie undersøgte man, om hybridproceduren (laparoskopisk ventrikelmobilisering og åben torakotomi) medførte bedre resultater end den tilsvarende åbne procedure (åben ventrikelmobilisering og torakotomi). Patienter, der var planlagt til en såkaldt Ivor–Lewis-procedure for øsofaguscancer, blev inkluderet fra 13 centre i Frankrig. Der blev inkluderet i alt 207 patienter (103 i hybridgruppen og 104 i den åbne gruppe). Det primære outcome (alvorlig intra- eller postoperativ komplikation) opstod hos 36% i hybridgruppen og hos 64% i gruppe med åben operation. Odds ratio for postoperative komplikationer var 0,23 (95% konfidens-interval: 0,12-0,44) ved hybridproceduren. Der var ingen forskel i postoperativ 30-dagesmortalitet. Der var ingen forskel i de histologiske karakteristika imellem de to grupper. Overlevelsen var 52,2 måneder i hybridgruppen vs. 47,6 måneder gruppen med åben operation. Sygdomsfri overlevelse var ikke statistisk signifikant imellem grupperne.

Professor, overlæge, dr.med. Lars Bo Svendsen, Rigshospitalet, vurderer: »Undersøgelsen viser især, at det er de pulmonale komplikationer, der reduceres fra 30% til 18%. Der er ingen forskel i medicinske komplikationer, anastomoselækager eller sygdomsfri overlevelse. Undersøgelsen bekræfter således flere tidligere undersøgelser, der er foretaget siden 2012 med minimalt invasiv kirurgi med forskellige teknikker, inklusive en nyligt publiceret undersøgelse fra Rigshospitalet, hvor minimalt invasiv kirurgi som robotassisteret indgreb viste mindre samlet komplikationsrate. Minimalt invasiv kirurgi i form af laparoskopisk eller robotassisteret (hybrid eller total) øsofagusresektion er indført i Danmark, og der arbejdes på at finde den bedste intratorakale anastomoseteknik, således at indgrebet kan udføres som total minimalt invasiv kirurgi«.

Mariette C, Markar SR, Dabakuyo‑Yonli TS et al. Hybrid minimally invasive esophagectomy for esophageal cancer. New Engl J Med 2019;380:152-62.

Interessekonflikter: ingen