Skip to main content

Multiple adhærencer ved lever og milt ved laparoskopisk bilateral adrenalektomi

Nicolai Lassen Frid1, Rose Bryde Laursen1, Johannes Zeyda2 & Mikael Aagaard1

4. mar. 2024
2 min.

En 60-årig kvinde blev laparoskopisk opereret grundet bilateralt fæokromocytom, og både lever og milt sås med multiple tenformede adhærencer til bugvæggen. På det laparoskopiske billede af leveren ses adhærencerne, og portadgang kan ses i øvre højre hjørne.

Patienten angav at have været til fertilitetsudredning i Danmark for 28 år siden, og hun blev i forbindelse med dette smittet med klamydia. Efterfølgende modtog hun længerevarende behandling for klamydiainfektion på et privathospital i Tanzania. Hun var asymptomatisk på operationstidspunktet, og efterfølgende dyrkninger og podninger var alle negative. Diagnose: perihepatitis som led i Fitz-Hugh-Curtis’ syndrom (FHCS).

FHCS er en perihepatisk inflammation af leverens kapsel med dannelse af adhærencer fra lever til bugvæg og omkringliggende organer. Det er en kronisk manifestation i forbindelse med underlivsinfektion, som kan ses hos begge køn, dog primært hos fertile, seksuelt aktive kvinder. Tilstanden præsenterer sig typisk med smerter under højre kurvatur samt febrilia. Chlamydia trachomatis og Neisseria gonorrhoeae er de hyppigste patogener, der forårsager FHCS, og antibiotisk behandling er succesfuld i op til 75% af tilfældene [1].

Korrespondance Nicolai Lassen Frid. E-mail: Nicolai.lassen.frid.01@regionh.dk

Publiceret på ugeskriftet.dk 4. marts 2024

Interessekonflikter ingen. Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på ugeskriftet.dk

Artikelreference Ugeskr Læger 2024;186:V72013.

doi 10.61409/V72013

Open Access under Creative Commons License CC BY-NC-ND 4.0

Referencer

  1. Basit H, Pop A, Malik A, Sharma S. Fitz-Hugh-Curtis syndrome. Treasure Island, Florida: StatPearls Publishing, 2024. www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499950/ (jul 2023).