Skip to main content

Mutationsanalyse af patienter med defekter i syntesen eller regenerationen af tetrahydrobiopterin

Cand.scient. Anne Romstad: Cand.scient. Anne Romstad

2. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen består af en oversigt og fem artikler (tre som manuskripter). Projektet er udført i Afdeling for Metaboliske Sygdomme og Molekylær Genetik, John F. Kennedy Instituttet. Arbejdet omhandler en undersøgelse af 42 danske og udenlandske patienter/familier, hos hvem man har en mistanke om, at de mangler kofaktoren tetrahydrobiopterin (BH4 ). Formålet med arbejdet var at identificere genetiske defekter i tre enzymer, der er involveret i syntese eller regenerering af BH4 : GTP-cyclohydrolase I (GTPCH), 6-pyruvoyltetrahydropterin (PTPS) og dihydropteridin reduktase (DHPR). BH4 er kofaktor for phenylalanin-, tyrosin- og tryptophanhydroxylaserne og har dermed betydning for syntesen af dopamin og serotonin.

Patienterne i studiet blev identificeret med hyperphenylalaninæmi og/eller neurologiske symptomer, herunder dopa-responsiv dystoni (DRD). Til mutationsundersøgelse blev der udviklet metoder, der var baseret på PCR, denaturerende gradient gelelektroforese (DGGE) og sekventering. En gruppe på 21 familier, heraf seks danske, blev undersøgt for defekter i GCH1-genet, og der blev fundet mutationer hos 14 af disse. Elleve havde DRD, og en undersøgelse af 61 familiemedlemmer til disse viste en tydelig sammenhæng mellem mutation og sygdom. Fem patienter, heraf tre danske, med defekt i PTPS blev undersøgt, og mutationer blev bestemt hos alle. I en gruppe af 17 tyrkiske patienter med defekter i DHPR blev der påvist en tydelig korrelation mellem genotype, fænotype og behandlingsrespons.

Det kan konkluderes, at studiet resulterede i hurtige og præcise metoder til undersøgelse af GCH1, PTS og QDPR. Hos 36 patienter blev der identificeret 27 forskellige mutationer, heraf 18 nye, i de tre gener. Det blev påvist, at DRD forårsaget af mutationer i GCH1 også forekommer i Danmark. Patienter, som man har mistanke om har en BH4-defekt, kan herefter med fordel undersøges genetisk.

Forf.s adresse: John F. Kennedy Instituttet, Gl. Landevej 7, 2600 Glostrup.

E-mail: aro@kennedy.dk

Forsvaret finder sted den 15. februar 2002, kl. 14.00, Auditorium B, Teilum Bygningen, Frederik V's Vej 11, København.

Bedømmere: Jørgen Olsen, Jens Michael Hertz og Thomas Gryesten Jensen.

Vejledere: Lektor, dr.med. Lis Hasholt, Flemming Güttler og cand.scient, ph.d. Per Guldberg.