Skip to main content

Mycoplasma pneumoniae infection in early childhood

Læge Birgitte E. Boysen Kjær: Forf.s adresse: Sauntesvej 37, DK-2820 Gentofte E-mail: bbk@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 13. maj 2005, kl. 14.00, Dam Auditoriet, Panum Instituttet, Blegdamsvej 3, København. Bedømmere: Birthe Høgh, Bent Klug og Henrik Permin. Vejledere: Hans Bisgaard, Jørgen Skov Jensen og Anders Fomsgaard.

31. okt. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen er udført under min ansættelse i Afdeling for Bakterier, Mykologi og Parasitologi, Statens Serum Institut.

Sygeligheden ved infektion med Mycoplasma pneumoniae er væsentligt mindre beskrevet for førskolebørn end for børn i skolealderen. Formålet var at belyse sygdomsbilledet hos førskolebørn, samt om M. pneumoniae kan forårsage astma. Sygdomsbilledet blev undersøgt med spørgeskemaer i én kohorte; og en mulig sammenhæng mellem M. pneumoniae- infektion og udvikling af astma blev undersøgt ved en klinisk followup undersøgelse i en anden kohorte. Begge kohorter bestod af børn, der før femårsalderen havde fået foretaget luftvejsdiagnostik for M. pneumoniae med polymerasekædereaktion (PCR). Børn med en positiv test blev sammenlignet med børn med en negativ test.

Klassifikation af deltagende børn baseredes på en følsom og specifik PCR-test, der inkluderer kontroller mod falsk negative og falsk positive resultater. Luftvejsprøverne blev yderligere PCR-testet for differentialdiagnostisk relevante bakterier og virus.

Lungefunktion blev målt som specific airwayresistance (sRaw) med helkropspletysmografi, og hyperreaktivitet blev testet med hyperventilation af tør, kold luft som provokation.

Sammenfattende har ph.d.-afhandlingen fundet, at infektioner med M. pneumoniae er relevante også hos børn under femårsalderen på grund af betydelig morbiditet, sygdomsvarighed og rekonvalescensperiode. Fundene sætter endvidere spørgsmålstegn ved den association, som case-kontrol -studier har fundet mellem M. pneumoniae og debut af astma, idet der ikke fandtes forskelle i lungefunktion eller hyperreaktivitet mellem de M. pneumoniae -positive og -negative børn, som kunne give holdepunkt for en langtidseffekt på lungefunktionen af denne bakterie.