Skip to main content

n-3 fatty acids and the risk of sudden cardiac death: emphasis on heart rate variability

Jeppe Hagstrup Christensen: Forf.s adresse: Medicinsk Nefrologisk Afdeling C, Aalborg Sygehus, en del af Århus Universitetshospital, Hobrovej, 9100 Aalborg. E-mail: jhc@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 30. maj 2003, kl. 14.00, Auditorium 424, Anatomisk Institut, Aarhus Universitet. Opponenter: Henning Mølgaard og Mogens Lytken Larsen .

1. nov. 2005
3 min.

Doktordisputatsen består af syv internationalt publicerede arbejder og en sammenfattende oversigt. Arbejderne er udført sideløbende med min speciallægeuddannelse på Aalborg Sygehus og Skejby Sygehus.

Pludselig hjertedød (SCD) udgør et stort problem i den vestlige verden, hvorfor det vil være af stor sundhedsmæssig betydning med en øget profylaktisk indsats på dette område. Nye store undersøgelser tyder på, at indtagelse af n-3 polyumættede fedtsyrer (PUFA) fra fisk medfører en ca. 50% risikoreduktion af SCD. Forklaringen på denne beskyttende effekt hos mennesker er sparsomt belyst, og formålet med det aktuelle arbejde var at undersøge n-3 PUFA's effekt på 24 timers hjertefrekvensvariabiliteten (HFV), en markør for risikoen for SCD. Der blev udført Holter-monitorering med henblik på bestemmelse af HFV i tidsdomænet, ligesom der fra alle personer blev analyseret cellemembranmateriale (og i en enkelt undersøgelse fedtvæv) med henblik på ved gaskromatografi at bestemme koncentrationen af n-3 PUFA.

Hos post-AMI-patienter med nedsat pumpefunktion fandtes en tæt positiv korrelation mellem n-3 fedtsyren docosahexaensyre (DHA) og HRV, tydende på en mulig beskyttelse mod SCD hos patienter med et højt indhold af DHA i cellemembraner. Efter 12 ugers tilskud med n-3 PUFA fandtes en signifikant stigning af HRV. Hos 291 patienter henvist til koronarangiografi blev der observeret en positiv korrelation mellem, hvad patienterne spiste af fisk og n-3 PUFA indholdet i henholdsvis fedtvæv og i cellemembraner. Ligeledes fandtes en tæt positiv association mellem n-3 PUFA i disse væv og HRV. Ved multipel regressionsanalyse var n-3 PUFA uafhængigt korreleret til HRV i samme grad som traditionelle faktorer, der kan påvirke HRV såsom beta-blokkerbehandling, rygning og tidl. AMI. Personer med diabetes mellitus (DM) samt kroniske dialysepatienter har en øget risiko for SCD. Hos disse patientgrupper blev også observeret en positiv sammenhæng mellem HRV og n-3 PUFA i cellemembraner. I et interventionsstudie med raske forsøgspersoner var der en signifikant positiv korrelation mellem DHA og HRV hos mænd. Efter 12 ugers intervention med n-3 PUFA i to forskellige doser fandtes en signifikant dosisafhængig stigning i HRV blandt mænd med en lav HRV som udgangsværdi.

Undersøgelserne tyder således på, at n-3 PUFA øger HRV og dermed har en gunstig modulerende effekt på den kardiale autonome balance medførende en nedsat risiko for SCD. Hvorvidt n-3 PUFA's effekt væsentligst foregår på kardialt eller cerebralt plan (væv hvori DHA opkoncentreres) eller i samspil bør afklares ved yderligere undersøgelser. Det synes dog på baggrund af ovennævnte og andre undersøgelser rimeligt at tilråde et øget indtag af n-3 PUFA i populationer med et lavt fiskekonsum og en høj risiko for SCD.