Skip to main content

Natriuretiske peptider som knoglefremmende hormoner

Osteocrin fremmer endokondral knoglevækst gennem C-type-natriuretisk peptid.

Redigeret af Jens Peter Gøtze, jpg@dadlnet.dk

24. nov. 2017
2 min.

Stimulering af knoglevækst er en udfordring i en række sygdomme. I et nyt arbejde har en forskergruppe kortlagt effekten af C-type-natriuretisk peptid (CNP) og dennes clearance-(NPR-C)-receptor i forbindelse med knoglevækst i musemodeller. CNP er biokemisk nært beslægtet med hjertehormonerne ANP og BNP, som normalt kendes fra deres rolle i kardiovaskulær regulation og sygdom. Ved at generere transgene mus, der enten overtrykker en inhibitor (osteocrin) for NPR-C-receptoren, eller mus, der helt mangler NPR-C-receptoren, kan forskerne dokumentere, at hæmning af nedbrydning af CNP øger knoglevækst, og at fænomenet kan fremmes yderligere ved samtidig at øge CNP-genekspressionen. Således har studiet taget os et skridt videre mod en mulig medicinsk behandling af nedsat endokondral knoglevækst, og fundet kan måske også få betydning for ”accelereret” knogleheling efter fraktur/kirurgi.

Professor Niklas Rye Jørgensen, Rigshospitalet Glostrup, kommenterer: ”I dette velgennemførte og interessante studie undersøgte man rollen af såvel CNP som osteocrin på længdevæksten i knogler. Osteocrin er en antagonist til NPR-C-receptoren, som medvirker til elimination af CNP. Studiet blev udført som et in vivo-studie, hvor man anvendte forskellige transgene musemodeller, hvor CNP og/eller osteocrin var overudtrykt, samt knockoutmodeller, hvor NPR-C eller CNP ikke var udtrykt. Studiet viste, at både overudtryk af CNP og overudtryk af osteocrin medførte længere knogler i musene; sidstnævnte formentlig på grund af osteocrins hæmning af eliminationen af CNP. Dette blev understøttet af, at den positive effekt på længdevæksten udeblev i dyrene, som ikke udtrykte CNP eller NPR-C-receptoren. Endvidere fandt man en væsentligt øget tykkelse af vækstpladerne i de lange rørknogler i de dyr, der overudtrykte osteocrin. Studiet har således stor betydning for dels forståelsen af, hvorledes længdevækst af knoglerne reguleres, og ikke mindst for udviklingen af nye fremtidige medicinske behandlinger for sygdomme, som skyldes nedsat knoglevækst på baggrund af defekt endokondral ossifikation, inklusive forskellige former af genetisk betingede skeletale dysplasier. Det bliver således interessant at se yderligere studiet inden for området fra denne og andre grupper”.

Kanai Y, Yasoda A, Mori KP et al. Circulating osteocrin stimulates bone growth by limiting C-type natriuretic peptide clearance. J Clin Invest 2017;127:4136-47.

Interessekonflikter: ingen.