Skip to main content

New treatment aspects of non-neuropathic daytime urinary incontinence in children

Læge Søren Hagstrøm: Forf.s adresse: Højvangsvej 25, DK-9400 Nørresundby. E-mail: hagstroem@ki.au.dk Forsvaret fandt sted den 28. marts 2008. Bedømmere: Wendy Bower, Hongkong, Tryggve Nevéus, Sverige, og Troels Munch Jørgensen. Vejledere: Jens Christian Djurhuus og Søren Rittig .

4. apr. 2008
2 min.

Afhandlingen er baseret på tre studier af behandling af non-neuropatisk dagurininkontinens hos børn og udgår fra Pædiatrisk Forskningslaboratorium, Klinisk Institut, Århus Universitetshospital, Skejby.

Formålet med afhandlingen var retrospektivt at evaluere effektiviteten af en kaskade af konservative behandlingsmodaliteter og herefter i kontrollerede studier at efterprøve effekten af timer-ur-assisteret uroterapi og sakral transkutan elektrisk nervestimulation (TENS) i behandlingen af non-neuropatisk daginkontinens hos børn.

Det første studie viste, at mere end 90% af børnene kan helbredes for deres daginkontinens ved en behandlingskaskade, hvor standardroterapi forudgår farmakologisk behandling.

I det andet studie fandt vi, at timer-ur-assisteret uroterapi langt overgår standarduroterapi i behandlingen af daginkontinens og fører til blivende kontinens hos de børn, som responderer på behandlingen.

I det tredje studie dokumenterede vi, at aktiv TENS er placebo overlegent i behandlingen af refraktær non-neuropatisk dagurininkontinens hos børn. Effekten af TENS synes at være begrundet i forbedret fornemmelse af signaler fra blæren og ikke øget blærekapacitet som antydet i ukontrollerede studier.

Resultaterne indikerer, at behandling af non-neuropatisk dagurininkontinens hos børn bør udføres som en kaskade, hvor timer-assisteret uroterapi forudgår farmakologisk behandling, og at børn, som lider af behandlingsrefraktær inkontinens, med fordel kan tilbydes TENS.