Skip to main content

Nikotinplaster under graviditeten påvirker postnatal udvikling

Et studie kan tyde på, at børn af mødre, der bruger nikotinplastre i graviditeten, udvikler sig bedre kognitivt i de første år end børn af mødre, der røg.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

19. nov. 2014
2 min.

Forskergruppen, som står bag dette studie, der blev publicerede i 2012 og er et randomiseret, placebokontrolleret forsøg (RCT), konkluderede, at otte ugers behandling med nikotinplaster (15 mg/16 t) ikke hjalp kvinder, der var gravide i uge 12-24 til et varigt rygeophør, men at der var en kortvarig effekt. Samme RCT viste også, at brug af nikotinplaster ikke havde betydning for fødselsudfaldet. Med udgangspunkt i samme population var formålet med denne analyse at bestemme, om brug af nikotinplastre vs. placebo under graviditeten havde betydning for børnenes udvikling og helbred i de første par leveår.

Grundlaget for analysen var spørgeskemabesvarelser vedr. 888 toårige børns hidtidige udvikling og helbred. Det primære fund var, at 323 ud af de 445 (73%) børn, hvis mødre havde anvendt nikotinplaster, ikke havde nogle udviklingsmæssige problemer lige som 290 ud af de 443 (65%) børn, hvis mødre havde fået placebo (odds ratio (OR): 1,40; 95% konfidens-interval: 1,05-1,86; p = 0,023). Der var ingen forskelle mht. luftvejsrelaterede symptomer/tilstande. Hvad mødrene angik, havde 15 ud af 521 (3%) i interventionsgruppen og ni ud af 529 (2%) i placebogruppen fastholdt et rygeophør efter to år. At der imidlertid var flere i førstnævnte gruppe, som i interventionsperioden opnåede et (kortvarigt) rygeophør, kan dog ifølge forfatterne have medvirket til, at deres børn havde færre udviklingsmæssige problemer i de første leveår.

Professor Jørn Olsen, Afdeling for Epidemiologi, Institut for folkesundhed, Aarhus Universitetshospital, kommenterer: »Dette er en opfølgning af resultaterne fra et RCT, der blev publiceret i 2012 og viste, at nikotinplastre til gravide øgede succesraten med rygeafvænning, men kun i en kort periode. Ved fødslen var der ingen forskel i rygning for brugere af hhv. nikotinplaster og placebo. Graviditetsudfaldet var stort set ens for de to grupper. Nu er børnene fulgt i to år, og det tyder på, at børnene af de mødre, som fik nikotinplaster, klarer sig lidt bedre i den kognitive udvikling. Måske har rygning tidligt i graviditeten en effekt på børnenes mentale udvikling i den tidlige barndom«.

Cooper S, Taggar J, Lewis S et al. Effect of nicotine patches in pregnancy on infant and maternal outcomes at 2 years: follow-up from the randomised, double-blind, placebo-controlled SNAP trial. Lancet Respir Med 2014;2:728-37.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen