Skip to main content

Ny behandling af svær kronisk rinosinuitis med næsepolypper

Tillæg af det monoklonale antistof dupilumab oven i den vanlige behandling reducerede symptomerne på kronisk bihulebetændelse.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

26. okt. 2019
2 min.

Kronisk rinosinuitis med næsepolypper forekommer hos 2-4% af den voksne befolkning og fører til bilateral inflammatorisk polypdannelse, som udgår fra slimhinde i næse eller bihuler. Patienterne er generet af tykt sekret i næsen, manglende lugtesans, snorken, nasal stemme og trykkende hovedpine, hvilket giver en dårlig livskvalitet. Behandling med kortikosteroid og operation har ofte forbigående effekt, da polypperne har tendens til at recidivere – især ved samtidig astma. En ny publikation beskriver to placebokontrollerede undersøgelser af det monoklonale antistof dupilumab, som modvirker effekter af interleukin (IL)-4 og IL-13 og administreres ved gentagne subkutane injektioner. De to studier undersøger forskellige doseringsregimer og strækker sig over henholdsvis 24 og 52 uger. Forfatterne konkluderer, at behandlingen er effektiv med hensyn til at reducere polypstørrelsen, tegn på sinuitis bedømt ved CT og symptomerne.

Afdelingslæge Kasper Aanæs, Øre-næse-halskirurgisk Afdeling, Rigshospitalet, kommenterer: ”Disse to veldesignede studier viser meget lovende resultater af immunmodulerende antiinterleukinbehandling af patienter med svær kronisk sinuit. Det er en patientpopulation, som vi har svært ved at hjælpe tilfredsstillende i dag. Immunmodulerende behandling har i nogle år i Danmark været godkendt til behandling af patienter med svær refraktær astma. Nogle af disse patienter har haft den positive sidevirkning at få forbedret luftpassagen i de øvre luftveje. Det er dog endnu ikke tilladt at ordinere denne behandling for kronisk sinuit. Der er ingen tvivl om, at mange patienter i de kommende år vil kræve den nye behandling, og nogle, men ikke alle, vil få rigtig god effekt. Udfordringen bliver at finde ud af, hvilke patienter vi skal tilbyde den. Ud over at dupilumab er dyr, er der lignende præparater på vej, og vi skal parre det rigtige præparat med den rigtige patient. Der er så godt som ingen alvorlige eller hyppige bivirkninger til behandlingen, men da de immunmodulerende præparater kun har været på markedet i kort tid, er der altid en risiko for langtidsbivirkninger, som vi i dag ikke kender”.

Bachert C, Han JK, Desrosiers M et al. Efficacy and safety of dupilumab in patients with severe chronic rhinosinusitis with nasal polyps (LIBERTY NP SINUS-24 and LIBERTY NP SINUS-52): results from two multicentre, randomised, double-blind, placebo-controlled, parallel-group phase 3 trials. Lancet 19. sep 2019 (e-pub ahead of print).

INTERESSEKONFLIKTER: KA er involveret i forsøg med IL-5-inhibitor og nasal polypose finansieret af AstraZeneca og har modtaget forskningsmidler fra Sanofi.